Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Miről szól a könyved?

Írsz vagy írtál egy történetet: egy novellát, egy regényt, és valaki megkérdezi, miről szól.

Van kész válaszod?

Legyen!book

Segítek. Azt, hogy miről szól a regényed, négyféleképpen is megfogalmazhatod:

1. Kiről írsz?

Ki a főszereplő? Milyen ember, mik a céljai? Agatha Christie történeteit például alapvetően jellemzi, melyik nyomozó a főszereplő.

2. Milyen helyzetet ír le a történet?

Mi a szituáció? Mi a téma? Milyen a világ, a környezet? Kiera Casstól A párválasztó például a távoli jövőben játszódik, ahol a herceg egy valóságshow keretében keresi jövendőbelijét.

3. Mi a fő konfliktus?

Mi a megoldandó feladat, amit a hősnek végre kell hajtania? Paula Daly: Milyen anya az ilyen? című könyvének lényege, hogy eltűnik egy kislány, akkor, amikor a barátnője édesanyjának kellett volna vigyáznia rá. A történet az anya vívódásain keresztül mutatja a cselekményt és hogy mi is történt az elrabolt lánnyal.

4. Mi az üzenet?

Mit szeretnél a könyveddel megmutatni? Mi a mondanivaló? Jennifer Niven: Velva Jean repülni tanul című regényének nagyon erős az üzenete: azt közvetíti, hogy ha megdolgozom érte, ha eléggé akarom, akkor igenis elérem az álmaimat, és mindez sikerülhet akkor is, ha lány vagyok, ha fiatal vagyok, ha gyenge vagyok.

Minden történetre igaz, hogy a fenti négy kérdés közül az egyik jobban rámutat majd a sztori lényegére, mint a másik három. Ettől függetlenül azt javaslom, hogy fogalmazz meg egy legalább egymondatos választ mind a négy kérdésre – főleg, ha regényről van szó. Sose tudhatod, mikor kérdez rá egy barát vagy családtag, miről szól a könyved. Olyan rossz érzés makogni, hebegni – mintha nem tudnád te magad sem, mi a történeted lényege, pedig te alkottad!

Ezen felül javaslok egy ötödik megfogalmazást is. (Szakkönyvíróknak kötelező!) Mégpedig azért ajánlom, hogy készülj fel ezzel a válasszal is, mert talán fontosabb, mint az előző négy.

Ugyanis amikor valaki megkérdezi, miről szól a könyved, valójában azt kérdezi:

 érdekelhet-e ez engem? Megvegyem-e magamnak vagy egy ismerősömnek?

(És ez már könyvmarketing téma, de nem a fióknak írtuk a könyvünket, hanem a közönségnek, nem igaz?) Tehát fogalmazz egy olyan választ is, ami erre a kimondatlan kérdésre felel:

5. Kinek szól ez a könyv? Miért?

Az én következő könyvem például egy olyan lányról szól, aki sikeres a munkájában és ezt a sikert tolja az előtérbe, ezáltal definiálja magát. Ez egy olyan jellem, ami engem érdekel, ezért írok róla. Viszont tudom, hogy mindez másokat nem, legfeljebb korlátozottan izgat, ezért ha valaki megkérdi, miről szól az új regényem, azt mondom:

ez egy különös szerelmi és családi történet arról, hogyan nyisd ki a szíved, amikor nem is tudtad, hogy be van zárva.

Ezzel a válasszal azokat az olvasókat szeretném megnyerni, akik kedvelik a romantikát, de telítődtek a divatos és semmitmondó „chick lit” könyvekkel. Ugyanis ők a célközönségem.

A te történeted miről szól? Gondolkodj el a válaszaidon most azonnal! Ha van kedved, írd is meg kommentben. Ha kapható a könyv, vásárlási linket is szabad mellékelni! (Igen, könyvmarketing lehetőséget adok neked!)

Szóval, miről szól a könyved?

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .