Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mégis, hogyan kezdjek neki a regényírásnak, novellának?

oneway

A rövid válaszra vagy kíváncsi?
Kétféleképpen írhatsz regényt:

ösztönösen vagy tervezetten.

Hosszabb válaszra vágysz?
Olvass tovább!
Megtörténik, hogy az írónak egész egyszerűen becsapódik az elméjébe egyetlen jelenet, egyetlen poén, három fenomenális mondat, amit mindenképp le kell írnia. Ez az, amit általában ihletnek hívunk. Ilyenkor belepusztulunk, ha nem tudjuk azonnal leírni a csattanós párbeszédet, a jól eltalált leírást, és ha máshova nem, hát egy papírcetlire a metrón állva írjuk fel a világmegrengető ötletet, vagy a telefonunk hangrögzítőjére mondjuk fel vezetés közben.
Elképzelhető, hogy nem egy rövid lélegzetvételnyi írást jegyzünk így le, hanem napokon keresztül görnyedünk a számítógép felett, és éjszaka négy órát alszunk csak, hogy leírjuk, ami bennünk van.
Ha valamennyire írónak tartod magad, ez biztosan megtörtént már veled is.
Na jó. De mégis azt hallod, azt olvasod, hogy higgadtan, ülve, papírral a kézben, vagy a képernyőre meredve, szépen lassan végig kell gondolnod az írásod fő sarokköveit, mielőtt nekikezdenél az alkotásnak, a regényírásnak. Hogy tudnod kell, mit akarsz mondani, kinek. Hogy kiről szól a sztori, hogy főhősöd mit tanul meg a könyved végére, és hát persze, hogy mi minden történik vele az első és az utolsó oldal között.
De ez hülyeség – gondolod. Hiszen annyira benne vagy a művedben, annyira érzel minden rezgést, és különben is, alkotás közben jön a további ihlet, már miért állnál le tervezni? Pont a spontaneitása veszik el a regényírásnak!
Nos, az a rossz hírem van, hogy

tervezéssel igenis jobb könyvet fogsz írni.

Sokkal jobbat. Fényévekkel jobbat, mint nélküle.
Ugyanis ha veszed a fáradságot, megállsz egy pillanatra, és elgondolkozol, honnan hova akarsz eljutni, meg fogod látni a történeted ívét. Ha látod az ívet, látod, min húzódik keresztül, és ezeket a közbenső állomásokat is jobban ki tudod találni. Ha megfelelő ideig gondolkodsz a főhősöd jellemén, kiforrottabb egyéniséget alkotsz. Ha hagyod magad eljátszani a gondolattal, hogy történeted a jelenben, a jövőben, vagy a múltban játszódjon, akkor a könyved helyszíne megalapozott döntés alapján lesz kijelölve, és nem az első ötletedet használod, és így tovább.
Tehát érdemes az új ötleteket pihentetni: hagyd őket kiforrni, közben egy-egy mondatot, kifejezést, részletet jegyezz le – tehát hagyd, hogy a spontaneitás és a tervezési folyamat hasson egymásra.

Ha többet olvasnál a tervezésről, a HOGYAN ÍRJUNK KÖNYVET?-ben találsz konkrét ötleteket is!
Te mennyire vagy spontán író, és mennyire írsz tervek alapján?

 

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás “Mégis, hogyan kezdjek neki a regényírásnak, novellának?”