Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Elindult a regényírás hónapja!

November elseje óta regényírás-hónap van: te beleálltál a kihívásba? Ha szeretsz írni, és mostanában is dolgozol valamin, még mindig csatlakozhatsz!

A NaNoWriMóról van szó, ami egy nemzetközi esemény: a Föld minden országában kezdő és nem csak kezdő írók százai vállalták, hogy megpróbálnak a hónap végére megírni egy 50.000 szavas regényt. És hogy ez miért jó?

Mert csapat van. Virtuálisan is, meg igaziból is.

Virtuálisan a weboldalon: olyan ez, mint a Facebook, itt is vannak fórumok, dumálhatsz a többiekkel, kérdezhetsz és válaszolhatsz. Mindennap feltöltöd, mennyit írtál, látod a saját statisztikádat, meg mindenki másét, aki megosztja. Látod, hogy a magyar írók mennyit írtak, aki ismerősnek jelölt be, annak az adatlapján azt is megnézheted, mit ír: no nem a regényét, hanem amit megosztott róla.

Az igazi csapatba szombaton kaptam bepillantást: részt vettem ugyanis a november 4-ei write-inen, azaz együtt íráson, ahol azt hiszem, 13-an voltunk csúcsidőben. És hogy hogyan néz ki egy ilyen együtt írás?

Nos, ha ez az első ilyen alkalom, amin részt veszel, akkor kapsz egy dossziényi anyagot:

  • egy nyilatkozatot, melyben vállalod, hogy megírod az 50.000 szót, mert te igenis képes vagy rá, mert szuper író vagy,
  • vázlatokat a cselekmény és a főszereplő kidolgozásához,
  • egy bingót, amin különböző, az írással kapcsolatos (vicces!) célok vannak,
  • egy naptárat, ahová beírhatod, melyik nap hány szó sikerült,
  • egy igazi kavicsot, hozzá egy kétoldalas útmutatót, mit is kezdj vele (a részleteket nem árulom el, haha).

A write-in abból áll, hogy rendelünk magunknak innivalót (rágcsálnivaló is van nálunk, amit testvériesen megosztunk a többiekkel), kicsit dumálunk (miért írsz, mit, miért így), de amúgy… írunk. Tényleg. És negyedórás szócsaták vannak (word war), azaz ugyanabban a pillanatban kezdünk írni, és a gongig mindenki csak körmöl vagy gépel, mint a veszett kutya. Amikor letelik az idő, mindenki megszámolja, hány szót írt, és aki a legtöbbet produkálta, kap egy cukorkát. Komoly. És aki aznap a legtöbb szót írja, kap egy matricát is. Ez ám a szuperség, mi?

Jelentem, egy word wart sem nyertem, mert mostanában kézzel írok, de ezen a szombaton írtam a legtöbbet (eddig), a három óra együtt írás után (na jó, odafelé is írtam a buszon) még este is folytattam.

Ezek a write-inek minden szerdán és szombaton vannak (Budapesten legalábbis), és vannak ilyenek vidéki helyszínen is! Csatlakozz a magyar Nanós közösséghez és fedezd fel a lehetőségeidet!

Viszlát legközelebb?

 

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .