Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Neked van tartalékod? – Pénzügyi tanácsadó könyvet szerkesztettünk

Tóth Dávid: Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk

Tóth Dávid: Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk

Ez a gyakorlatias kézikönyv végigvezet a pénzügyi szabadság felé vezető úton. Megváltoztatja a pénzügyekkel kapcsolatos rossz beidegződéseidet, és javaslatokat, tippeket ad a továbblépésre! Segít eligazodni a befektetések világában, hogy a pénz dolgozzon helyetted!

Szeretnéd, ha nem kellene aggódnod hó végén, mennyi pénzed marad?

Szeretnéd, ha lenne annyi pénzed, hogy egy év fizetés nélküli szabadságra menj?

Szeretnéd biztosan tudni, hogy lesz nyugdíjad?

Ha szívesen olvasnád, ide kattintva tudod előrendelni a könyvet!

A közös munka

Tóth Dávid pénzügyi mentorként dolgozik, és amikor megkeresett a kézirata első változatával, megörültem, hogy közérthető könyv születik a témában. Én magam is rendre mondom az ismerőseimnek, fontos félretenni minden hónapban valamennyi pénzt, mert igazából a pénz fial pénzt, így lehet felkészülni a váratlan esetekre és a nyugdíjas évekre.

Tóth Dávid szakkönyvét Becz Dórival szerkesztettük. Visszajelzéseket adtunk Dávidnak például arról, hogy sokkal kevesebb idézetet javaslunk a könyvbe, és ehelyett inkább mesélje el, az az adott tanács hogyan is néz ki a mindennapokban. Részletesebb leírást javasoltunk a hitelt és a részvényvásárlást leíró fejezetekhez, és így az új kézirat szerintem kellően részletes, mégis érdekes lett.

Dávid magánkiadásban jelentette meg a könyvet, egy izgalmas magyar közösségi finanszírozási platformon, a Brancson. Ez egy Kickstarterre hasonlító oldal, ahol új kezdeményezésekre gyűjthetnek a vállalkozók tőkét civilektől és akár cégektől is, ide kattintva tudod megnézni, miről is van szó!

Tóth Dávid, a Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk szerzője

A szerző így élte meg a közös munkát

“A Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk című könyv az első könyvem. Éppen ezért is kértem hozzá Krisz segítségét, mert értéket szerettem volna adni az olvasóknak. Krisz a tudásával hozzájárult, hogy a könyv valóban hasznos segítség legyen a pénzügyi szabadság felé vezető úton.”

Ha te is elküldenéd a kéziratodat véleményezésre, erről itt olvashatsz többet!

Olvass bele!

Bizonyára eljátszottál már a gondolattal, hogy kiveszel egy év szabadságot, és ezalatt azt csinálsz, amit csak akarsz, és ha ideiglenesen is, de megszabadulsz a főnöködtől. Miért várnál egész életedben arra, hogy majd ha eléred a nyugdíjkorhatárt, szabad leszel? Lehet, hogy meg sem éred, de ha élsz is addig, korántsem biztos, hogy az egészségi állapotod vagy az anyagi helyzeted engedi, hogy olyan szabad életet élhess, amilyet szeretnél. A nyugati világban egyre többen élnek úgy, hogy időnként abbahagyják a munkát és kivesznek néhány év szabadságot, hogy valami mással foglalkozhassanak. Ezt általában olyanok teszik meg, akiknek nincs annyi pénzük, hogy végleg “nyugdíjba vonuljanak”, de annyi megtakarításuk már van, hogy néhány évet tudnak a munkán kívül mással is foglalkozni.

A könyvet négy nagyobb egységre osztottam fel.

 • Az első rész, a Gondolkodásmód célja a megfelelő pénzügyi szemléletmód
  elsajátítása, a pénzügyi alapműveltség megszerzéséhez szükséges ismereteket adja át.
 • A második rész a kiadások csökkentésének témaköre abban segít, hogyan költs
  kevesebbet anélkül, hogy csökkentened kellene az életszínvonalad.
 • A harmadik rész a bevételeid növelésével foglalkozik, amit a pénzügyi intelligenciád
  segítségével tudsz elérni.
 • A negyedik részben megtanulhatod, hogyan fektess be úgy, hogy a pénzed dolgozzon helyetted.
  Ha a pénzzel kapcsolatban csak annyi a problémád, hogy nem tudod, hogyan fektesd be, nyugodtan kezdhetsz a negyedik résszel, de ha megfulladsz a hitelektől, akkor kezdd az elején.

Vannak olyan nagyvállalatok, amelyek már abba a szakaszba értek, hogy nem kell minden pénzt visszaforgatniuk az üzlet működésébe. Ilyenkor ezek a cégek elkezdik a nyereség egy részét osztalék formájában kifizetni a tulajdonosaiknak.
Az osztalékrészvényekre úgy tekints, mint egy rendszeres jövedelmet adó üzletrészre. Ez az ideális befektetés arra is, hogy idős korban legyen nyugdíjad. Mivel az elmúlt években többször is emelték a nyugdíjkorhatárt, illetve a nyugdíj összegének a kiszámítását is többször megváltoztatták, nem éppen kedvező irányba, ezért én inkább biztosra megyek. Az osztalék részvények nálam a “vedd meg és soha ne add el” kategória.

Tóth Dávid: Szabadságra mentem – egy év múlva találkozunk c. könyve utat mutat a pénzügyi stabilitás eléréséhez.

Az osztalékrészvények alkotják a portfólióm legnagyobb részét. Ezek a cégek dolgoznak, termelik a profitot, és a legtöbb esetben negyedévente osztalékot fizetnek. Akkor is, ha nem csinálsz semmit. Képzeld el, milyen érzés lenne látnod például egy vendégektől nyüzsgő McDonald’s éttermet, ha lennének részvényeid. Minél jobban megy a cégnek, annál több osztalékot kapsz. Képzeld el, amikor valaki kólát is vesz a hamburgere mellé, és te duplán jól jársz, hiszen Coca-Cola részvényeid is vannak, és ennek köszönhetően onnan is kapsz osztalékot.
A tőzsdei osztalékrészvényekben az a jó, hogy bár én csak egy kis hangya vagyok a nagy befektetőkhöz képest, mégis ugyanolyan jogaim vannak. Amennyi részvényem van, akkora szelet jár a tortából. Bár az egész céget nem tudnám megvenni, így mégis tulajdonos lehetek nagyvállalatokban. Az inflációtól sem kell félnem, mert legfeljebb megemelik a kóla és a hamburger árát.
Az említett cég csak kettő a sok közül, ami a portfóliómban szerepel. Itt is igaz a több lábon
állás törvénye.
Használod például valamelyik márka termékeit az alábbiakból? Pampers, Ariel, Lenor, Always, Braun, Gilette, Head&Shoulders, Pantene, Secret, Old Spice, AmbiPur, Jar, Oral-B, Blend-a-med, Wick, Cebion, Nasivin. Ezekben a márkákban az a közös, hogy mindnek a Procter&Gamble a tulajdonosa. Ez a cég már több mint egy évszázada fizet osztalékot, és az elmúlt hatvanöt évben folyamatosan emelte is azt. Pedig azóta volt egy pár válság, no meg háború is.
Amikor használok egy terméket és kedvelem, mindig utánanézek, ki a gyártója. Ha egy tőzsdére bevezetett, nagy osztalékfizető cégről van szó, akkor figyelem; elolvasom a részvényeseknek szóló híreiket, a negyedéves, éves beszámolókat, és ha tetszik, amit látok, veszek a cég részvényéből.

Tetszett a részlet? Ha szívesen folytatnád az olvasást, ide kattintva tudod előrendelni a könyvet!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .