Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Vegán londoni krimit lektoráltam

Oszlánszky Rita története a mai Angliában játszódik, hátborzongató halálesetek teszik próbára Jacket és Jessicát, a nyomozópárost. Mindenki gyanús, bár kétségtelen, hogy a leginkább ellenszenves figura a fiatal és jóképű olasz doktor.

Oszlánszky Rita: Érdem szerint

Oszlánszky Rita: Érdem szerint

A történet napjainkban játszódik, Londonban. Bizarr módon megölt áldozatok holttestei kerülnek elő. A nyomozópáros elszántan dolgozik az ügyön az igazságügyi orvosszakértő segítségével.

A szálak az állatvédelemhez vezetnek. Bepillantást nyerünk egy állatorvosi rendelő mindennapjaiba, továbbá két nő barátságának kibontakozását is nyomon követhetjük, akik mindketten a vegán étrend hívei. Vajon a gyilkosnak is a vegán életmódhoz van köze? Vagy mi motiválta tettei elkövetésekor?

Ha kedveled a krimiket és érdekel, miért választja valaki a vegán életet, no és nem riadsz vissza a horrortól, ez a te könyved! Ha szívesen olvasnád, ide kattintva tudod megrendelni az e-könyvet.

Ha az írónő további műveire is kíváncsi vagy, ezen a honlapon többet megtudhatsz.

A közös munka

Rita elkötelezett állatvédő, a vegán életmód híve. Évekkel korábban találta ki egy barátnőjével, hogy írniuk kellene egy olyan regényt, ami megmutatja az embereknek, miért is érdemes inkább növényeket fogyasztani. Úgy vélték, mindenképp regénynek kell lennie, hogy sokan olvassák, és az ötletelés győztese a krimi lett.

A céljuk maradéktalanul teljesült, sőt, az egyik javaslatom az volt, Rita fogjon vissza ebből, mert nem reális, hogy mindent megismert szereplő vagy eleve vegán, vagy néhány mondatban meggyőzhető, és ezek után már egy nap elteltével nemcsak átáll a húsmentes étkezésre, hanem a tej gondolatától is rosszul lesz.

A krimi szál tekintetében azt javasoltam, az első gyilkosságra sokkal hamarabb kerítsen sort, és kezdődjön el a nyomozás, legyen ez fókuszban. A szereplők saját élete kidolgozott volt a történetben, de a hátterük, tehát hogy honnan jöttek, nem jelent meg, és az egymással való interakcióik is korlátozottak voltak. Azt javasoltam Ritának, gondolja át, ki kivel van jóban, ki kivel szokott találkozni, és lássuk őket ilyen jelenetekben, ne csak sejtsük, hogy ilyen szokott történni. A szereplők ezen kívül tökéletesek voltak: mindenki szép volt, jól nézett ki, csodás volt a jelleme, csak kicsit másképp.

Rita bő fél évet szánt rá, hogy a regényt átírja, és magánkiadásban, e-könyvben jelentette meg, hisz vegán szakácskönyvei is így jutnak el az olvasóihoz.

Oszlánszky Rita, az Érdem szerint írónője

A szerző így élte meg a közös munkát

Krisztől a krimi első változatára kaptam igen részletes és minden szempontból hatalmas segítséget nyújtó értékelést. A bátorító megerősítések mellett olyan hasznos kritikákat is olvashattam, amelyeket megfontolva és használva valóban számottevően jobb könyv született meg. Az észrevételeket cseppet sem bántó stílusban megfogalmazva kaptam meg, szóval ha valaki esetleg attól félne, hogy majd jól lehúzzák a művét és az önértékelését is, inkább bátorítanám, kérjen Krisztől szakmai segítséget, mert tényleg megéri!

Örülök, hogy együtt dolgozhattunk!

Ha te is elküldenéd a kéziratodat véleményezésre, erről itt olvashatsz többet!

Olvass bele!

Az első holttest

MÁSNAPOSAN KELNI NEM ÉPPEN a legjobb mulatság. Jessicának szörnyen lüktetett a feje. Éppen húsz éve, a tizenötödik születésnapján ivott először alkoholt, ám az eltelt évek alatt sem sikerült egészséges viszonyt kialakítania vele. Ritkán ivott ugyan, de akkor aztán beleadott mindent.

Aznap reggel is úgy érezte, üvöltöznek vele, pedig csak suttogva ébresztgette lakótársa.

– Jessica! Jessica, jól vagy?

– Mmmhm, jól vagyok.

– Aha, csak nem tudsz artikulálni.

– Mmmm…

Nyöszörögni legalább már helyesen artikulálva tudott.

Némi motozás után hallotta a bejárati ajtó csukódását. Amerikai lakótársa, Enid ezek szerint elindult dolgozni. Ami azt jelenti, hogy már délután négy óra van!

Jessicának este hatkor kezdődött a műszakja. Óvatosan kikászálódott az ágyból. Szája borzasztóan kiszáradt. Első dolga volt kimenni a konyhába, hogy végre csillapíthassa szomját. Olyan mohón ivott, hogy félrenyelt. A konyhapultba kapaszkodva köhögött vagy egy percig, miközben rettenetesen sajnálta magát.

A köhögőroham elmúltával elindult zuhanyozni. Meleg vízzel kezdett, ám fokozatosan átállította egyre hidegebbre, hogy minél hamarabb kitisztuljon a feje, és felébredjen a teste. És akkor beugrott neki az előző éjszaka egyik jelenete! Vadul szexel Lorenzóval a férfi lakásán. Aztán a mondat, amellyel a férfi a nehezen felépített női önbecsülését lenullázta: “Ezt jobb, ha nem ismételjük meg.” Jessicának mondani sem kellett, hogy nincs többé keresnivalója a fiatal igazságügyi orvosszakértő ágyában. A megalázottság és a düh egyvelege kavargott benne, miközben kapkodva felöltözött, és elviharzott a lakásból.

Jessica libabőrösen lépett ki a zuhany alól. Miután megtörölközött, farmert húzott, amihez egyszerű, fekete hosszú ujjú pólót és sötétzöld, cipzáros pulcsit választott. Vörös, vékony szálú, vállig érő haját öt perc alatt beszárította, és copfba fogta. Barna, mandulavágású szemét fekete szemceruzával tette optikailag nagyobbá. Keskeny ajkait szintén optikailag turbózta fel halvány eperszín árnyalatú rúzzsal. Az orrával viszont nem tudott mit kezdeni. Azt éppen hogy kicsinyíteni szerette volna.

Farkaséhesen lépett a konyhába. Türelmetlenül feltépte a hűtő ajtaját, és sorra kipakolta belőle mindazt az ételt, amelytől enyhülést remélt háborgó gyomrára – és sebzett lelkére. Ír sózott vajat hevített egy serpenyőben. Mialatt sercegve sült benne négy tükörtojás, addig megpirított két szelet kenyeret, majd megkente mogyoróvajjal és narancslekvárral. A készülő kávé közben csábítóan illatozott. Bőséges uzsonnáját két szelet csokitortával zárta.

Ideje volt indulnia. Bélelt bakancsot húzott, nyaka köré tekert egy sálat, és magára kapta kabátját. Az utcára kilépve megborzongott, de nem csak a hűvös szél miatt, hanem mert megcsapta az orrát az indiai bazársor felől érkező állandó curryszag. Ki nem állhatta a curryt! És úgy általában az embereket sem bírta. Folyton teleszemetelik az utcát, és a járdára csuláznak. Pedig amúgy milyen szép utcái vannak Ealingnek!

Jessica és Jack eddigi legbizarrabb esetének lehetünk mi is szemtanúi. (Oszlánszky Rita: Érdem szerint)

Végre feltűnt a társa, Jack kocsija. Illetve a rendőrség megkülönböztető jelzés nélküli járgánya, egy ötéves szürke Fiat, amelyet legtöbbször ők ketten használtak a nyomozáshoz. Jack lendületesen a járda mellé kanyarodott, és ballal a kormányt fogva, jobbjával már nyitotta is társának az anyósülés ajtaját. Jessica behuppant mellé. A férfi igyekezett rögtön felkészíteni őt a rájuk váró esetre.

– Az ügyeletes tiszt szerint fel kell kötni a gatyánkat, mert ilyen bizarr hullát még nem pipáltunk!

– Remek! Még szerencse, hogy nem vagyok finnyás. Most ettem tele magam.

– Akarsz róla beszélni? – kérdezte Jack, miközben kikanyarodott az útra.

Jessica meglepetten bámult rá.

– Hát, ha akarod. Sütöttem magamnak tükörtojást, és…

– Nem erre gondoltam, tudod jól – pillantott rá gyengéden a társa azokkal a melegbarna szemeivel.

A nő elhallgatott, és kissé lejjebb csúszott az ülésen. Persze, tudta jól, miről van szó. Előző este együtt kocsmáztak néhány kollégával. Miután sikerült több martinit innia a kelleténél, hagyta, hogy Lorenzo fűzze az agyát. Holott köztudott volt, mennyire érzéketlen nőcsábász a pasi.

Jessica sóhajtott egyet, megköszörülte a torkát, ám csak ennyit bírt kinyögni:

– Rendben leszek, köszi!

Ahogy kiértek a városból, és közeledtek az illegális szemétlerakó felé, ahol a hulla várt rájuk, Jack megpróbálta kizökkenteni társát a hallgatásból.

– Figyu, ezen a hétvégén kivételesen nem leszek elérhető.

– Nocsak, mi dolgod lesz?

– Szombaton nősül az öcsém. Vasárnap meg ki tudja, milyen szétcsapott állapotban leszek – közölte Jack vigyorogva.

– Na, szép – válaszolta társa egy halvány mosollyal a szája sarkában. – Azért megnéznélek öltönyben.

– Szép vagyok abban is – jött a határozott válasz.

Jessica elnevette magát.

– Örülök, hogy ennyire elégedett vagy magaddal.

– Neked is annak kellene lenned – nézett rá Jack komoly arccal.

A nő kinyitotta a száját, de igazából nem tudott mit reagálni. Az mentette meg, hogy megérkeztek a helyszínre.

Keskeny földúton lehetett megközelíteni a szemétlerakót, amelyet bal kézről elhanyagolt, gazos terület határolt néhány facsoporttal, jobbról pedig egy csatorna. Bajos lett volna ott parkolni, ezért a rendőrség emberei a földút kezdeténél lévő nagyobb füves területen hagyták járműveiket.

A két nyomozó egymás mellett lépkedett. Jessica majdhogynem törékenynek érezte magát kigyúrt, százkilencven magas társa mellett, holott csak tíz centivel volt alacsonyabb nála.

A helyszínen már ott nyüzsögtek a technikusok, valamint a nyomrögzítő és a fotós kollégák is. Mind némán, serényen végezték a feladatukat.

Az ügyeletesnek igaza volt. Ennél bizarrabb hullát még egyikük sem látott.

Az áldozatnak combtőből… [18-as tartalom]

Jessica jól tudta, hogy az esethez a helyszíni szemle bizottság nem lesz elég, mivel nyilvánvalóan idegenkezűségről van szó. A halottkém tehát el is végezte a feladatát azzal, hogy megállapította a halál tényét. Ez pedig sajnos azt jelentette, hogy kiküldik az igazságügyi orvosszakértőt, a sármos és fűszeres parfümmel körbelengett, fiatal olasz csődört, doktor Lorenzo Vitalist.

Tetszett a részlet? Ha szívesen folytatnád az olvasást, ide kattintva tudod megrendelni az e-könyvet!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .