Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

6 tévhit az írásról

Te is bizonyára hallottál már olyan kategorikus kijelentéseket, miszerint az íráshoz kell ihlet, tehetség és a többi. Vajon ez igaz? És ha ezek szükségesek, hogyan juthatsz hozzá, hogyan érheted el? 

Erről a kényes témáról írtam Könyv Guru oldalára egy cikksorozatot, most egyben szeretném megmutatni őket neked. Tarts velem, és beszélgessünk az önbizalomról, tehetségről, bátorságról, és még számos más, írókat és írni vágyókat érintő témáról.

1) Az íráshoz kell ihlet?

Kétféle hozzáállás létezik: egyesek szerint az ihlet elengedhetetlen része az írásnak, míg a másik csoport úgy tartja, az írásnak ez nem feltétlenül szerves része.

Bármelyik táborral értesz is egyet – és itt nem fontos az én véleményem, vagy bárki másé  – igazad van. Úgy tartom, ebben a témában mindenkinek meg kell találnia a saját véleményét, már csak azért is, mert hiszek a gondolat teremtő erejében. Ha te elhiszed, hogy csak inspirációval tudsz leülni a géped vagy a füzeted elé, akkor a tudatalattid erősen gátolja majd, hogy egy fehér papírral szembesülve alkoss valamit csak úgy. Ha ezen nem tudsz változtatni, akkor ne keseregj azon, hogy vannak olyan írók, akik enélkül is rá tudják venni magukat az írásra. Találd meg, mi az, ami neked működik, és eszerint állj neki az alkotásnak! A teljes cikket, amiben ezt kifejtem, itt érheted el.

2) Csak szépen szabad írni?

Te is úgy érzed, valami gyönyörűt kell alkotnod ahhoz, hogy kiadj valamit a kezeid közül? Általános tévhit, hogy a szépnek nevezett történetek, amelyek különféle jelzőkkel, különleges igékkel szőttek, sokkal kellemesebbek, mint bármely más történet. Keresed a szabályokat, mitől lesz egy szöveg szép – vagy éppen ennek szöges ellentétét teszed: felrúgod őket. Valamely ideálhoz hasonlítani próbálsz – vagy a saját, egyedi és személyes utadat keresed. No de melyik opció a helyes?

Ebben a cikkemben ötleteket adok arra, hogy a szabályok figyelembevételével (vagy anélkül) mit tehetsz annak érdekében, hogy végeredményben őszinte leírás szülessen.

Te követed a szabályokat, vagy pont megszeged őket?

3) Kell önbizalom az íráshoz?

Erre egyszerű és rövid a válaszom: igen. Mint minden máshoz az életben, az írás során is fontos, hogy kellő önbecsüléssel rendelkezz. No persze a túlzott önbizalom karriergyilkossá válhat; a nem elég önbecsülés pedig lelombozó lehet. Itt a legfontosabb talán az, hogy tudatosítsd magadban, hogy nem szabad abbahagynod az írást. Ebben a cikkemben az autóvezetés példáján keresztül is bemutatom, mit gondolok az önbizalomról, és adok néhány tanácsot, hogyan ültetheted mindezt át az írás világába.

4) Magasra kell tenni a lécet?

Akár irodalmi, akár szakmai szöveget írsz, néha egészen irreális elvárásokat támasztasz magaddal szemben. Az első, ami bizonyára a te fejedben is megfordult már, a tökéletesség. Nemcsak íróként, hanem a magánéletben is hajlamosak vagyunk arra, hogy csak azt fogadjuk el, ami tökéletes. De ez biztos jó?

Egy ponton túl a maximalizmus inkább hátráltat, mintsem előrevigyen. Erről írok hosszan ebben a cikkemben!

5) Nem szabad kiadnod magadat a történeteidben?

Minden sztorinkban benne vagyunk. De csak akkor, ha jól csináljuk. 

Neked is minden történetedben – még ha nem is mi szerepelsz benne – megjelenik az értékrended, az életszemléleted. Mit tartasz fontosnak, mi foglalkoztat. A szövegen látszik, hogy milyen lelkiállapotban írtad. Mindezt egy gyakorlott olvasó észreveszi, a szimpla olvasó pedig csak azt érzi: működik a történet. Nem tudja, mitől, de működik. 

Ha szeretnél többet olvasni arról, hogyan engedd bele magadat a történeteidbe, kattints ide!

6) Az íráshoz kell tehetség?

Sokan mondják, hogy igen; ebben a cikkemben ezt a kijelentést jártam körbe. Több definíciót is alapul vettem, majd kitértem a lényegre: most akkor kell tehetség, vagy sem? 

Ha a különböző definíciókat vesszük, arra jutunk, hogy bizony a tehetség viszonylagos. Mindenki számára mást jelent: hiszen vannak nagyszerű írók, akik kevésbé ismertek, míg egyes alkotókat százezrek követnek, holott a szemünkben nem ők a legkiemelkedőbbek. Akkor melyikük tehetséges? Az írás befogadása olyan bonyolult mechanizmus, hogy én nem merem azt mondani, hogy függ a tehetségtől. Különben is a tehetség lényegében annyit jelent, hogy a kezdeti tanulási fázist könnyebb teljesíteni. És még mit? Olvasd el a cikket, és megtudod!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .