Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írhatsz szakkönyvet a blogposztjaidból?

ÍRJ KÖNYVET ARRÓL, AMIHEZ ÉRTESZ! – A szakmai, üzleti és ismeretterjesztő könyv írásáról és kiadásáról szóló kiadványom már rendelhető! Kattints ide!

Ha szakértőként felmerül benned, hogy szakkönyvet írj, sok esetben gondolsz arra, hogy kiindulsz a meglévő anyagaidból. Ha sok cikket és blogposztot írtál már, jogos a kérdés, lehet-e ezeket úgy rendezni, hogy abból egy piacképes könyv kerüljön a boltokba. Járjuk körül!

Milyen anyagokból készülhet szakkönyv?

Sok ügyfelem van abban a helyzetben, hogy készült már:

  • podcastja,
  • tréninganyaga,
  • több cikke, blogposztja,
  • kéziratkezdeménye.

Ilyenkor felmerül a kérdés, ezek az anyagok mennyire használhatók. Természetesen igen, sőt, kifejezetten jó ötlet. De előbb a könyved fókuszát és  tartalomjegyzékét találd ki és írd meg, és majd csak ezután illessz hozzá további anyagokat.

Nem ideális kiindulási alap az, hogy van ötven vagy száz blogcikked. Ne azt nevezd könyvírásnak, hogy ezeket valamiféle logika mentén csoportosítod, sorrendbe állítod, és akkor azt mondod, remek, jöhet a szerkesztés és a kiadás. Persze, ez is a végén egy nyomdai kiadvány lesz, de törekedj minőségre!

A célhoz illeszd az eszközt

Első lépésként a könyved tartalomjegyzékét állítsd tehát össze, majd amint ezzel készen vagy, nézd meg a meglévő anyagaidat, hogy mi az a fejezet, alfejezet, amiről már van anyagod, melyik meglévő szöveg illeszthető be valahová. És ha azon a döntési ponton úgy látod, hogy például az egyik podcastanyag idevág, akkor azt a részt gépeltesd le, és ez utána kerüljön bele a könyvbe. Előbb definiáld azt az utat, amit az olvasó végigjár, és majd csak utána párosítsd a lépéseket a meglévő tartalommal.

Gyakran előfordul, hogy a tartalomjegyzékhez rengeteg anyagot hozzá tudsz illeszteni, és ezeket inkább csak rendezni kell majd, semmint megírni. Főleg ha kipróbált tréninged van ebben a témában, könnyű dolgod lesz.

Lehet blogposztokból könyvet írni?

Megveszik az olvasók azt a könyvet, ami blogposztokból áll?

Igen, megveszik. Teljesen más körülmények közt olvasunk netes cikkeket, mint nyomtatott könyvet, vagy akár e-könyvet. Ha egy olvasód komolyan veszi a témádat, akkor azt komoly körülmények közt akarja tanulmányozni, kényelmesen ülve a széken, a kanapén, nem a buszra vagy a tárgyalópartnerre várva, másodpercenként felnézve.

Ráadásul az olvasóid arra számítanak, hogy rendszerezve kapják meg a gondolataidat. Hogy akkor is, ha tudják, a könyv a blogposztokból vagy egyéb anyagokból készült, te újra átgondoltad, hogyan és mit osztasz meg velük, tehát a könyv sokkal jobb még a tréninganyagnál is, amit már láttak.

Akkor csak legépeltetem a hanganyagokat, és kész?

Ha olyan anyagaid vannak, amin beszélsz, azzal azért lesz sok munka, mert rengeteget kell majd belőle törölni. Szóban ugyanis úgy fogalmazunk, hogy amikor látjuk, hogy valaki nem érti, újra elmondjuk teljesen ugyanazt, kicsit más szavakkal. Erre a könyvben nincs szükség, mert a leírt szót elsőre jobban megértjük, de ha mégsem, visszaugrunk és még egyszer elolvassuk. Ráadásul szóban elrontunk szavakat, nem elég irodalmian fogalmazunk – lesz tehát vele szerkesztési munka.

Arra számíts, hogy a hanganyag, ha jól meg van szerkesztve, nagyjából a felére, kétharmadára csökken majd terjedelemben. (Ha nem, akkor láss neki még egyszer.)

Ha írásos anyagaid vannak, azokkal is mindenképpen kell foglalkoznod, ugyanis egészen biztos, hogy bővítésre szorulnak. Lazábban és részletesebben kell majd megfogalmaznod, mire gondoltál, mert az olvasó bizony nem ért félszavakból.

A legtöbb szakmai szöveg, ami hozzám befut, nem elég részletes – azaz alulírt. Több olyan kézirattal is dolgoztam már, ahol az eredeti szöveg háromszorosa lett a kiadott könyv terjedelme, ez kellett a megértéshez, és hogy a könyv sikeres legyen. Ne félj tehát kibontani a gondolataidat!

Az anyagok kiegészítése

A szakkönyved tartalomjegyzékéhez sok tartalmat adnak a meglévő anyagaid, de lesz olyan téma, amiről még nem írtál. Ezeket a részeket pótold, és az így keletkezett kerek egész szakkönyvet add át a szerkesztőnek véleményezésre!

ÍRJ KÖNYVET ARRÓL, AMIHEZ ÉRTESZ! – A szakmai könyv írásáról és kiadásáról szóló kiadványom már rendelhető! Kattints ide!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .