Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Az ütős novella receptje

Hozzávalók:

  • egy érzés, amit el akarsz mondani,
  • két szereplő,
  • leírás és párbeszéd ízlés szerint,
  • jelzők, hangutánzó szavak, szóismétlés, alliteráció, hasonlat, megszemélyesítés és egyéb fűszerek,
  • jellemfejlődés vagy feleszmélés,
  • tehetség és ihlet, ezek hiányában határidő,
  • egy csattanót is érdemes beszerezni, de ezt folyóirata válogatja.

Elkészítés:

Tedd a két szereplődet egy olyan helyzetbe, amiben meg tudod mutatni az érzést, amit közölni szeretnél. Ez az edény lehet átlátszó, vagy egy bizonyos színű, mély vagy sekély, de semmiképpen ne legyen műanyag. Különösen kerüld azokat az edényeket, melyek divatosak, és mindenki ezeket használja.

A keverékhez hozzáadhatsz további szereplőket szándék szerint, de figyelj, hánynak adsz nevet, nehogy a túl sok hozzávaló megfeküdje a fogyasztó gyomrát.

A mondanivaló, a konfliktus ne legyen túlzó vagy drámai, törekedj a finomságok érzékeltetésére és az emészthetőségre.

Egyensúlyozd ki a párbeszédet és a leírást, időnként kavargasd meg a megfelelő nyelvtani szám-személlyel, közeli vagy távoli narrációval, múlt vagy jelen időben. Ne felejtsd el a fűszereket, és különösen azt tartsd szem előtt, hogy ez ízlés dolga!

Ha van otthon, néhány csepp humort is adagolhatsz mindehhez.

Jó alaposan gyúrd össze a hozzávalókat, álljon össze, legyen homogén, ne lógjon ki egy mondat vagy kifejezés se. Aztán félreteheted pihenni.

Hogy teszel-e hozzá csattanót, az eddigiek fényében döntsd el. Ha harmonizál a már a masszában lévő hozzávalókkal, borítsd bele. Ám ha az íze túl erősnek bizonyulna, inkább hagyd el.

Semmiképp ne törjön bele a késztermékbe az olvasó foga! Adj hozzá szavakat, ötleteket, információt, ahol szükséges, és vedd ki, ami nem kell. Ezeket a morzsákat nyugodtan tedd el későbbre, jól jönnek majd következő sütés-főzéskor!

Tippek:

  • Az olvasót ne kavard meg a történeteddel. Nagyon.
  • A formára vágott, kész novellát érleld még két hétig, mielőtt a vendégeknek feltálalnád!

Hogy tetszett ez a receptnovella? A Sztorilaboron írtunk ilyeneket, azaz a novellaíró tanfolyamon, nagyon élveztük. Ha szívesen írnál te is efféle feladatra, csatlakozz hozzánk!

Gyere regényíró tanfolyamra! A KNW Novel Schoolon három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Nádasi Krisz blogját olvasod az írás örömeiről és technikáiról. Krisz - és csapata - szerkesztőként pontosan olyan írókat támogat az álmuk megvalósításában, mint te.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .