Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Unalmas a művészet?

Karkó Ádámmal majdnem egy éve találkoztam először. A fiatal költő a Pázmány Péter Katolikus Egyetem bölcsészkarára jár, magyar- és történelemtanárnak készül – és nincs megelégedve kortársai kulturális érdeklődésével, ezért létrehozott egy összművészeti kezdeményezést, Háttérkép Művészeti Fórum néven.

He te is szereted a könyveket, zenét és az érdekes beszélgetéseket, olvasd el, miről beszélgettünk Ádámmal!

Mi ez a HMF?

A Háttérkép Művészeti Fórumot (röviden: HMF) egy egyetemi csoport alapította a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen – én és néhány egyetemista társam.

Nemcsak a pázmányos hallgatók megragadása a célunk, hanem minden fiatalhoz szeretnénk szólni.

Hat művészeti ág (irodalom, képzőművészet, zene, táncművészet, filmművészet, színház) háttérbeni bemutatásával foglalkozunk/fogunk foglalkozni a jövőben. Azt vettem észre, hogy a fiatalok már teljesen az internet és Facebook bűvöletében léteznek, s kihagynak olyan lehetőségeket, amelyek kimozdítják őket a komfortzónából. Bár nem a közösségi oldal hátrányait szeretném kiemelni, hanem inkább azt, hogy ezek a tevékenységek valóságos, életbeni helyzetek, s a lelkünkben s emlékezetünkben jobban megmarad, ha érdekes, mintsem lájkolni a műsort.

Interaktív beszélgetéseket vagy vitákat, vicces előadásokat szervezünk,

amellyel bemutassuk e kultúra s Magyarország nagyságának nagyszerűségét. Feladatnak tartjuk, hogy a kortárs művészetek, kulturális rendezvények előtérbe kerüljenek a fiatalok számára, a legfőbb cél az egyetemisták rétegének megragadása, talán ez lehet a legnagyobb kihívás is egyben.

A gyakorlatban hogyan működik mindez?

Én szervezem meg a rendezvényeket, én hívom meg az alkotókat, művészeket, szerzőket, de lényegében nemcsak én beszélgetek velük, hiszen már a következő rendezvényen más is bemutatkozik, egy fiatal színész, jobban mondva, még csak tanuló, Tóth Csongor. Tehát meghívott vendégek is beszélgethetnek a meghívott előadókkal, művészekkel.

A Facebook-oldalunkon van egy Napi vers-sorozatunk, ahova főleg kortárs költők versei kerülnek ki. A szerkesztőim lájkolták az rodalmi folyóiratok Facebook oldalait, s így a Face-en megosztott bejegyzéseket mi továbbosztjuk a magunk oldalán, ezzel támogatva a magyar folyóiratok munkásságát. Érdemes követni, olvasni az intellektualitáson is túlmutató verseket. De hozzáteszem, hogy a jövőben Youtube-csatornánk is fog indulni, amit nem árulok el, miből fog állni, de sok mindenre gondoltunk már, annyit elárulok, hogy lesz egy sorozat, melyet a NuHeadzTv már elkezdett, talán hozzájuk hasonlóan fogjuk csinálni, neves színészekkel.

Melyek voltak eddig a legsikeresebb rendezvények?

Kubiszyn Viktorral először Piliscsabán beszélgettem – és ezt mondhatnánk a legsikeresebbnek, hiszen 30 fiatal, illetve 3 apáca jelent meg rajta (ezt mindig hozzáteszem, mert elképesztő dolog volt ott, velük szemben ülni). Egyébként az előadás témája az Önéletrajz és fikció volt, javarészt Viktor írói és magánéleti (nagyon is őszinte) szerepéről volt szó. 22-én ugyancsak Viktorral beszélgettem a Nem adom fel Café & Barban filmről és prózáról.

Milyen jelentkezéseket vártok?

A HMF még friss dolog, javarészt a szervező csoport sem állt össze teljesen, ezért

olyan emberek jelentkezését várjuk, akik nagy lelkesedéssel írnak beszámolókat, helyszíni tudósításokat az estjeinkről.

Facebook-oldalunk szerkesztéséhez is szívesen látunk lelkes tagokat, ami egyelőre karitatív munka.

Egy-egy beszámolót közzétehetünk a Pázmányon működő Kuk.hu-n, később némely folyóiratban, akikkel a jövőben kapcsolatba kerülünk, de a Facebookon jegyzet formájában is lehet bejegyzést írni.

Eseményeinkre szerzőket, előadókat is keresünk, akik rendelkeznek olvasottsággal, szívesen beszélgetnek velünk meghívott vendégként, és nemcsak irodalomban alkotókat várunk, hanem a képzőművészet, zene, táncművészet, filmművészet, színház terén is várjuk előadók jelentkezését.

Milyen a tevékenységetek visszhangja?

A résztvevők körében pozitív a visszhangja a tevékenységünknek, érdeklődve keresnek fel az emberek bennünket, akár kultúrával, akár rendezvényekkel kapcsolatban. Kubiszyn Viktor például azt mondta nekünk, hogy nagyon örült, hogy meghívtuk, s szívesen visszajönne még máskor is.

Mi lesz a következő rendezvény?

A következő rendezvényünk április 3-án lesz, Szalay Csongorral fogunk beszélgetni szinkronszínészetről és zenéről, várunk mindenkit sok szeretettel, nagyon érdekes lesz! (Ezen a linken tudsz jelentkezni!)

Amit nagyon vár az egész Fórum, az Csabai Márk előadása lesz április 26-án, a budapesti Nem adom fel Café & Barban, én fogok beszélgetni vele ponyváról, bloggerkedésről és tehetséggondozásról.

Ez az esemény is ingyenes, itt tudsz jelentkezni! Várunk mindenkit, hozzatok sok-sok kérdést!

A közeljövőben lesz egy előadásunk Piliscsabán, Noszlopi Botond és Ármos Lóránd költők fognak verselni, gitárkísérettel. Hamarosan arról is esemény lesz közzétéve, nagyon érdekes lesz! (No és a zene mindenkit feldob!) Kövessetek minket Facebookon, hogy értesüljetek a részletekről!

***

Köszönöm az interjút Ádámnak, titeket pedig arra biztatlak, lájkoljátok a HMF oldalát, vegyetek részt az előadásokon, ha szeretnétek a szervezői-írói munkákban részt venni, jelentkezzetek mihamarabb!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .