Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan írjunk egyedi fantasyt?

Írtam már egy összefoglaló cikket a fantasyről általában, illetve egy külön cikket a fantasy klisékről. Most ez utóbbit szeretném egy kicsit kibontani. Abban a cikkben írtam ugyanis, hogy a legtöbb fantasy történet, amit írtok, egy alternatív középkori környezetben játszódik, melyben van némi mágia is. (Szerintem az urban fantasy, tehát a modern, digitális világban játszódó természetfeletti izgalmasabb kontrasztot ad, de ez magánvélemény, nem kell megfogadnod.)

Ebben a cikkben ahhoz szeretnék neked segítséget adni, hogyan tedd a középkorira hajazó világodat egyedivé!
A világod különlegessé tételére két ötletem van:

1) Keverd meg a történelmet!

Azaz vegyél egy másik történelmi kort és keverd össze az általánosan elfogadott váras-szekeres-királyos sémát valami mással. Bármi mással. Mondjuk Széchenyi korából vegyél bele jellemzőket. Vagy Horthy korából. Vagy Dél-Amerika felfedezésének éveiből, vagy a Pearl Harbour-i csata idejéből. Miért is ne?

Válassz a fantasydnek különleges helyszínt!

Mondjuk a te hőseid elindulhatnak felfedezni a világot hajóval – nem kell, hogy ez a Föld legyen, mert lehet a te bolygódon folyékony láva is a kontinensek közt, elvégre a földrajz kialakítása is a te asztalod. Vagy csak egyszerűen egy fallal körülvett, oromzaton épült város helyett kezdj a tengerparton!

Veheted azt alapul, hogy a hőseid rendelkeznek bizonyos eszközökkel, és ezeket aktívan használják – például az iránytű, a szextáns, vagy tudnak tájékozódni a csillagok alapján. A te idődben lehet akár már nyomtatott könyv is, és ha könyv van, akkor akár röpiratot is lehet nyomtatni, és fontosabb lehet a politika, akár egy francia forradalomhoz hasonló, a királyi hatalmat megtörő konfliktus is kialakulhat. Miért is ne?

A lényeg, hogy rugaszkodj el attól a középkori fantasy sablontól, amelybe nem is kényszerít bele téged senki!

Elindulhatsz a jövő felé is. Az is lehet, hogy a te világodban az átlagemberek középkori környezetben élnek, de az előkelőeknek bizony van mindene: internet, áram, tablet… Az Éhezők viadala is egy ilyen ötlet mentén indult el, de ez ne tartson vissza. A te világod biztosan másmilyen lesz, mert a te háttértudásod más, te eltérő alapkövekre fogsz támaszkodni!

2) Keverd meg a társadalmat!

A középkori háttérhez általában feudális társadalom is tartozik: király (uralkodó), földesurak (tartományok vezetői) és béresek (pórnép), erős papsággal. De miért választanád te is ezt? Annyiféle társadalom létezik a világon, ahonnan inspirálódhatsz!

Nagyon érdekes például a japán társadalom, ahol nem létezik az individualizmus (illetve nem európai értelemben), tudtommal még az a szó sem, hogy „én” – illetve ez ugyanaz, mint a „világ” szó.

Vagy ott van például a szamoai társadalom, ahol a föld részekre van osztva, és az egyes részekben a gyerekek tulajdonképpen önmagukat nevelik: az anya csupán hároméves koráig neveli a gyermekét, utána beadja az óvodába, ahol az idősebb gyerekek viselik gondját, adnak neki feladatot. Az óvoda szabálya egyszerű: mindig az idősebbnek van igaza. Amikor a gyerekek kinövik az óvodát, munkába állnak (11-13 évesen): a fiúk halásznak, a lányok szőnek. Kicsit később megházasodnak és nekik is gyerekeik születnek… A szamoai nyelvben emiatt nincsen olyan szó, hogy „apa” meg „anya”, csak a falu elöljáróját meg annak feleségét tartják fontosabbnak, mint a többi nőt és férfit, bár a gyerekek általában tudják, ki szülte őket.

A világ borzasztó érdekes, kár lenne hát ugyanazt a berendezkedést megírnod, mint ahogy előtted már ezrek tették. A társadalmak tanulmányozásához melegen ajánlom a Gondolat kiadó Világjárók c. sorozatát, amely olyan különleges helyekről ír hosszasan, amelyről az interneten bizony nem fogsz találni anyagot.

A sorozat érdekességét csak növeli, hogy nem friss kiadású könyvekről van szó: ezek a kötetek 1960 és ’90 között jelentek meg, teljesen más magyar környezetben, mint amiben ma élünk. Sok könyv esetében a leírt állapotok már meg is változtak, mert a helyi társadalom is átalakult az elmúlt 30-60 évben, így olyan szokásokról tudhatunk meg sokat, amelyek már ki is haltak, talán el is felejtődtek. Csak a címek elolvasása egy végtelen Föld körüli utazás: Nomádok közt Afganisztánban, Alaszkában vadásztam, Bali, az élő istenek szigete, Írország két arca, Lassú hajókon Pireusztól Kantonig, Sebész voltam Etiópiában…

Keresd a különleges megoldásokat a gyereknevelésre, az oktatásra, az egészségügyre, a család felépítésére és fontosságára, a munkaszervezésre, az áruellátásra, a szakmákra, a szórakozási lehetőségekre, az udvarlásra, a közösségi szabályokra… minden érdekes, ami más, mint a megszokott!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .