Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/8. rész: Motiváció és időgazdálkodás

Az élet számost területén felléphet az a probléma, amikor is elveszítjük a motivációnkat valami iránt, esetleg úgy érezzük, hogy ha egy nap 72 órából állna az is kevés lenne. Nincs ez másként az írással kapcsolatban sem. Mivel rengeteget foglalkoztam ezzel a témával, úgy gondoltam mindenképp megér egy külön posztot, amiben összegyűjtve tálalom neked ezeket. Szóljon akkor ez a hónap arról, hogyan tudsz motivált maradni, és hogyan teremts időt magadnak írásra.

Megoldások motiváció és ihlethiányra

Csak addig jó a regényötlet, amíg a fejemben van. Ebben a cikkemben főként az önbizalomról beszélek. Ha veled is előfordult már, hogy jöttek a jó gondolatok, de mire tollat és papírt ragadtál, már nem tudtad őket megfogalmazni, mert hitted ezt már mások jobban megírták, akkor ez a te cikked.

Miért félek az írás elkezdésétől? Stephen King azt mondja, számára az a legfélelmetesebb pillanat, mielőtt elkezdene egy új történetet. Teljesen igaza van. Mind félünk a fehér papírtól. Had adjak egy kis biztatást, olvasd el a cikket. És rögtön had ajánljak mellé egy másik önbizalomnövelőt is. Nem írok, mert félek, hogy nem tudok.

Vannak azok a helyzetek, amikor egyszerűen csak elakadsz a regényeddel, fogalmad nincs hogyan folytatódjon a sztori és emiatt frusztrált leszel. Az ihlethiányra tudok neked egy jó gyakorlati módszert, amely segít abban, hogy ötletet meríthess a történet folytatásához. Olvasd el itt! Egy másik cikket is írtam ebben a témában, ezt is érdemes elolvasni, mert itt egy kicsit más szemszögből közelítem meg a dolgokat. Segítség, megakadtam a regényírással!

40 + 1 ok, miért jó írni! Ha bármikor nincs kedved vagy időd írni, vedd elő ezt a listát és nézd végig. Hidd el, motivációt ad!

Elvesztetted a motivációd? – Készíts írói falat! Angolul moodboardnak hívják ezt a kollázst, amit azért készítünk, hogy megfelelő hangulatba ringassuk magunkat. Valójában nemcsak a könyvünkkel kapcsolatban készíthetünk ilyet, hanem bármilyen feladatban motivál: leckeírásban, takarításban, számlakiállításban. Itt elmondom, hogyan készíts moodboardot!

Mi tart vissza a könyvírástól, regényírástól? Amikor az emberek nem mernek belevágni egy könyv megírásába vagy kiadásába, mindig elő tudnak hozakodni valami meggyőzőnek látszó érvvel. Vess számot magadban! Nézz szembe vele!

Ihlet kellene? Egy-egy jó fotó láttán azonnal azon gondolkodom, na, itt mi történhetett? Vagy mi történhetne?Összegyűjtöttem neked 10 ilyen érdekes képet. Ha van kedved, írj róluk valamit! verset, novellát, rövidet, hosszút: amihez kedved van!

Előfordult már veled, hogy hirtelen ötlettől vezérelve megírtál 10 vagy 50 vagy 100 oldalt egy történetből (esetleg szakkönyvből), aztán egyszer csak azt vetted észre, hogy már nem érdekel a könyvírás? És szeretnél ezen változtatni? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól!

Hogyan lehetnék hatékonyabb?

17 tipp, hogyan írjunk hatékonyan! Itt megmutatom milyen konkrét példákkal találkoztam, amelyek az adott írónak segítettek. Neveket nem kapcsolok hozzá, már csak azért sem, mert ezek nem befutott írók hangzatos tanácsai, hanem valódi produktivitási praktikák. Ügyfeleimtől, személyes ismerősöktől származnak, és van benne néhány saját tipp. A lista tartalmaz ellentmondásos elemeket is, hisz mindnyájan másképp működünk. Szemezgessünk belőle, próbáljunk ki minél több tippet és találjuk meg a saját legjobb módszerünket!

Irreális elvárásaink vannak magunkkal szemben?  az elvárásaink. Akár szakmai, akár irodalmi szöveget írunk, néha egészen irreális elvárásokat támasztunk magunkkal szemben. Mit várok el magamtól az írás kapcsán? Ezzel kapcsolatban szeretnék veled megosztani néhány hiedelmet.

Két baj az önbizalommal. Íróként egészen elképesztő mennyiségű hibát vagyunk képesek elkövetni. És itt nem a mondatszerkezetre vagy a klisékre gondolok. Hanem emberi hibákra, amelyek olyan tulajdonságokat érintenek, amelyekre egyébként szülőként vagy munkavállalóként, vállalkozóként is szükségünk van. Mint mondjuk az önbizalom. Bővebben kifejtem a blogcikkben, kattints a címre!

Kell-e tehetség az íráshoz? Sokan mondják, hogy az íráshoz tehetség kell, ebben a cikkben szeretném ezt a kijelentést körüljárni. Olvasd el a bejegyzést!

Kell-e ihlet az íráshoz? Rengetegen gondolják úgy, hogy az ihlet szent, hogy ihlet nélkül lehetetlen tollat ragadni. És legalább ugyanennyien vélekednek pontosan ellenkezőképp: hogy az írás munka. Olvas többet a témában a kattintás után.

6 ok, miért írj! Egy kis motiváció, gondoljuk végig együtt, miért is olyan jó dolog az írás!

Úgy érzed elvesztél? Képtelen vagy folytatni az írást? Íme, 18 tipp az írói válság leküzdésére és 7 ötlet az írói válság leküzdésére. Remélem sikerül új motivációt találnod.

És egy kis extra motiváció a végére: üzenet a csalódott íróknak! Ebben az írásomban szeretném megmutatni, miért fontos teljesítmény, hogy megírtuk a könyvünket!

Így teremts magadnak időt!

Teremts időt az írásra! – Dönts kevesebbszer! Tudod, hogy Mark Zuckerberg miért visel folyton szürke kapucnis pulcsit? Azért vannak teljesen egyforma ruhái, hogy ne kelljen reggel eldöntenie, mit vesz fel.Ma már tény, hogy minél több kisebb-nagyobb döntést hozol meg egy nap, annál fáradtabb leszel. Az is tény, hogy az írás, a történetek megfogalmazása olyan kreatív tevékenység, ami sok pici döntés meghozatalából áll. Hová menjen a hősöm, hogyan reagáljon, mit mondjon? Segítek, hogy spórolj a döntéseiddel!

Ez a cikkem arról szól, hogyan válaszd meg, mivel töltöd az idődet és a szabadidődet, másrészt arról, hogyan akadályozd meg, hogy elnyeljen az internet bugyra. Így teremts magadnak időt az írásra.

A könyvírás jó ötlet, de nincs időm. SOHA nem fogod megírni álmaid könyvét, ha nem kezded el ma. Gondold végig a napodat, és keresd meg azokat a perceket, amiket feleslegesen töltesz el, vagy ki tudod váltani valami módon. Ehhez adok néhány tippet!

Jó, de tényleg nincs időm könyvírásra! A legjobb barátom a priorizálás és a feladatlista. Mindkét eszközt régóta ismerjük, ezzel nem mondtam újat. Megmutatom, én hogyan használom őket! Így priorizálok: kattints, hogy megtudd!

A türelmetlenség az író legjobb barátja. Az íróvá válás útján sok hasznos tippet fedezünk fel, szerencsére már magyar nyelven is rengeteg tanácsot olvashatunk a kitartásról, a fogalmazásról, az ötletek kereséséről és sok minden másról. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek ezeken túlmutatnak, és az egyik ilyen szokatlan ötlet a türelmetlenségünk erősségként való kihasználása. Miért jó türelmetlennek lenni? Olvasd el a cikket!

Az “Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével!” sorozat eddig megjelent részei:

Január: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/1. rész: Tervezés
Február: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: Kutatás és helyszín
Március: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/3. rész: A kezdés, első fejezet
Április: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/4. rész: Szereplők
Május: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/5. rész: Nézőpont
Június: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/6. rész: Párbeszéd
Július: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/7. rész: Dramaturgia és információadagolás

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .