Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mentort keresel?

Mekkora az önbizalmad, ha az írásról van szó? És mennyire vagy jó abban, hogy tartsd a határidőket?
Ha igényled a folyamatos visszacsatolást arról, hogy a kéziratod jó irányban halad, és szereted, ha valaki számon kéri rajtad a következő fejezetet, akkor a számodra is jó döntés a mentori támogatás igénybe vétele.

Mikor kérj mentori támogatást?

A mentorálás lényege, hogy gyakorlatilag folyamatos segítséget nyújtok neked az írásban. Több ponton is bekapcsolódhatok a folyamatba:

  • Vannak olyan mentoráltjaim, akik akkor kerestek meg, amikor még azt sem tudták pontosan, miről írjanak, mert képlékeny volt az ötletük, vagy akár több ötletük is volt és nem tudták, melyiket írják meg.
  • Mások tudták, mit írnának, és az ötletet szerették volna jobban kidolgozni a segítségemmel, hogy eleve jó dramaturgiai, jellemfejlődési, szerkezeti tervvel vágjanak bele a könyvbe.
  • Van, aki eljut a kéziratával egy bizonyos pontig, aztán feladja, mert képtelen egyedül folytatni.
  • Van, aki megírja a teljes kéziratot, lektori véleményt kér rá, majd az átírásban kéri a folyamatos segítségemet, jelezzek neki vissza az új koncepcióra, az újraírt fejezetekre.

Akárhol is jársz tehát az írásban, ha folyamatos segítségre van igényed, jó helyen jársz.

A mentori támogatás azt jelenti, hogy te írod a könyvet, de nem vagy egyedül!

Hogyan működik a mentori támogatás?

Mindkettőnknek fontos, hogy először találkozzunk – vagy személyesen, vagy Skype-on keresztül. Elmondod nekem az ötleteidet, hogy mit szeretnél írni, milyen gondolatok kavarognak a fejedben. Én kikérdezlek a céljaidról, azt derítem ki, milyen irány lenne a személyiségedhez illő, és olyan szerkezeti, dramaturgiai tanácsokat adok a műveddel kapcsolatban, ami neked is kellemes, izgalmas kihívást jelent, és az olvasók is szeretni fogják.

Az első beszélgetés után te dolgozol: leírod az ötleteidet és rendszerezed őket, ideális esetben vázlatot készítesz. Ha készen vagy, ezt elküldöd nekem és én megnézem, visszajelzést adok rá. Ezután megírod az első szöveges részt is, amire megintcsak visszajelzést adok: hol lenne jó részletesebben megírni, hol legyen rövidebb, több leírás lenne jó, esetleg egy adott rész szerepeljen inkább párbeszédben és ilyesmi. Ha elég jó a szöveg, akkor szerkesztem és ehhez hozzászólásokat fűzök, mit miért alakítottam át, mi a mondattani, nyelvtani háttér.

A következő szöveges részt már az első visszajelzéseim alapján készíted el, és innentől fogva akár gyorsabban is haladhatsz, megírhatsz több fejezetet is egyszerre. Ha pedig gond van az írástechnikával, megállunk kicsit és a történetedtől, szakkönyvedtől eltérő kreatív írói feladatokkal foglalkozunk, leckét adok fel, ami azt az adott problémát javítja, amivel éppen szembetaláltuk magunkat.

A mentorálás közben sok minden egyébről is beszélünk – például hogy mit olvasol éppen?

Mikor leszel kész a könyvvel, ha mentori rendszerben írsz?

Kéthetes turnusokban dolgozunk: igyekszünk két héten belül küldeni a másiknak anyagot, ami azt jelenti, hogy havonta egy (átnézett) fejezeted valószínűleg elkészül.

Nem csak az írással foglalkozunk: a mentoráltjaim egyedi céljaihoz igazodva időtervet is készítünk, ha például karácsonyra vagy egy konferenciára kell megjelenni a könyvnek magánkiadásban, vagy a szerző határidőre küldené kiadónak (jellemzően regényíró vagy meseíró pályázatra).
Kiszámoljuk a könyv megtérülési adatait, kalkulálunk árat, segítek címet választani, tanácsot adok a borítóval, nyomdával, fülszöveggel, na és persze a terjesztéssel, marketinggel, könyvbemutatóval kapcsolatban.
Arról is beszélünk, mikor írj (mikor szeretsz írni), hogyan tervezed, mikor lesz rá időd. Olyan apróságokra is rákérdezek, sportolsz-e, mit szeretsz olvasni – és ha csökken a lelkesedésed, vagy éppenséggel jó hírt kaptál, bármikor bármiről írhatsz nekem.

Mindig rendelkezésre állok – ha író vagy, te is tudod, milyen sürgető lehet, amikor szétrobbansz, annyira szeretnéd valakinek elmondani a tervezett jelenetet és megkérdezni, működik-e majd így ez a dolog szerinte, vagy teljesen más irányt javasol. Teljesen megszokott jelenség, amikor Skype-on az egyik mentoráltam ír egy rövid üzenetet: mikor tudunk beszélni? S.O.S.!

Létezik lazább mentori rendszer is?

Ha az a típus vagy, aki nem szeretné, hogy a szövegére azonnal visszajelzést kapjon, mert aggódsz, hogy ez a lelkesedésed rovására menne, akkor ezt ismerd el magadnak és tőlem se a kéthetes visszajelzéseket kérd. Nyugodtan dolgozz magadban akár hónapokig, és csak akkor küldd el nekem a szöveget, amikor úgy érzed, nyitott vagy a kritikára. Hiszen a vázlatot, a kézirat fő pontjait, hangsúlyait megbeszéltük, te pedig tudod, milyen úton haladsz – tulajdonképpen ilyen laza mentorálás az is, amikor lektori véleményt írok a teljes vagy félkész kéziratodról, ezt megbeszéljük, te pedig ezek alapján folytatod vagy újraírod, majd ezt részben vagy egészben elküldöd nekem szerkesztésre.

Szeretnél mentornak felkérni?

Egyszerű a dolgod, írj nekem levelet és megbeszéljük a részleteket, a terveidet, az igényeidet. Ott leszek melletted, a háttérben, segítelek és bátorítalak. Írj könyvet velem!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .