Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

10 tipp, hogyan olvass sokat

Talán nem is kell neked mondani, az olvasás milyen fontos egy író életében. (Azért írtam az olvasás előnyeiről egy külön cikket, itt elolvashatod.) De azt is tudjuk, te is, én is, hogy az írásra is nagyon nehéz időt szakítani – akkor meg még az olvasást is be kellene illeszteni a napirendbe? Lehetetlennek tűnő feladat…

Ebben szeretnék segíteni, összeszedtem, hogyan lopj perceket az olvasásra!

1) Járj busszal!

Ha adott a lehetőség, hogy valahová odaérsz fél óra alatt kocsival, vagy egy óra alatt busszal, menj busszal! Ugyanis ha nem vezetsz, tudsz mással foglalkozni. Ha felborul a gyomrod olvasás közben, próbáld ki, hogy a könyvet szemmagasságba emeled, úgy, hogy lásd mellette az utat, és mindig ülj menetirány szerint!

Az olvasással töltött egy óra sokkal többet ad a napodhoz, minthogy megspóroltál fél órát!

2) Tanulj meg gyaloglás közben olvasni!

Ha már úgyis busszal mész, akkor ki kell menned a megállóba – használd ki ezt az időt is! Ha ismerős a környék, vagy egyenes az utca, vedd elő a könyvet és olvass. Persze figyelj a többi gyalogosra meg az útpadkára, nehogy kificamítsd a bokádat!

3) Olvass a kádban, meg mindenhol máshol!

Ha az a típus vagy, aki inkább fürdik, mint zuhanyzik, vigyél magaddal könyvet! Még kellemesebb ellazulni a meleg vízben, ha közben olvashatsz!

Gondold át a napi rutinodat: van bármi más szokásod, amit kihasználhatsz még az olvasásra? Én például hétvégenként szeretem kivinni a kutyákat egy nagy sétára. Van, hogy csak egy órát vagyok el velük, de van, hogy négyet – mindig viszek magammal könyvet, és olvasok, ha az ebek elkalandoznak a susnyásban és várnom kell rájuk, de máskor meg én ülök le egy kőre olvasni, és őket kárhoztatom arra, hogy rám kelljen várniuk – úgyis jól elszaladgálnak.

Volt olyan is, hogy mindennap olvastam ebéd után, egyszerűen félrevonultam a munkából és kikapcsoltam fél órára. Keresd meg a te lehetőségeidet!

4) Tarts könyvet mindenhol!

Egy-egy novellás-, vagy verseskötetet helyezz el az életed különböző pontjain. A fürdőszobában, vécén, kocsiban, a kanapé, ágy mellett stb. Ha csak egy percre ülsz le pihenni, akkor is elővehetsz egy kötetet és beleolvashatsz. A legjobb erre a célra a Szép versek, Az év novellái kötetek, de bármit választhatsz.

5) Legyen várólistád!

Ha van egy olyan hely a lakásban, ahol azt a 10-20 könyvet gyűjtöd, amit szeretnél mihamarabb elolvasni, az jobban sarkall majd az olvasásra, mert hívogatni fognak a könyvek. Ide tedd a kölcsönkapott és a könyvtári könyveket, de legyenek itt régiek és újak is. Nem javaslom, hogy túl sok kötet szerepeljen rajta; találd meg azt a számot, ami téged a leginkább motivál!

Ha használod a Molyt vagy a Goodreads oldalát, ott is jegyezheted azokat a könyveket, melyeket el szeretnél olvasni.

6) Lefekvés előtt mindig olvass!

Ha sírsz a fáradtságtól, akkor is olvass pár sort lefekvés előtt. Ha sikerül 6 percen keresztül olvasnod, az már segít az agyadnak kikapcsolni!

7) A hétvégédnek, nyaralásodnak legyen része az olvasás.

Ha olyan rutint alakítasz ki magadnak, amelyben szerepel az olvasás, könnyebb lesz megtalálni rá az időt. Ha a hétvégi ebéd után mindig olvasol egy órát, az máris közelebb visz a könyv kiolvasásához.

Amikor nyaralni mész, olvass már az odafelé vezető úton, olvass reggel, olvass a medence mellett, olvass a kertben a padon, olvass, amikor a család elalszik körülötted!

8) Olvass hangoskönyvet!

Tölts le néhány hangoskönyvet és hallgasd meg őket! Használd ki a monoton perceket: ha vezetsz, ha zöldséget pucolsz, teregetsz vagy kocsit mosol, ne rádiót vagy zenét hallgass, hanem könyvet! (Kezdd a MEK-en, ahol 300 hangoskönyvet találsz meg, ingyenesen.)

9) Olvass e-könyvet!

Amint megkapod életed első e-könyvolvasó készülékét, kinyílik előtted a világ. E-könyvben gyakorlatilag ingyenesen hozzáférsz a magyar- és világirodalom legjavához (az Amazonon egy dollárért hozzáférhetőek például a klasszikus írók teljes idegen nyelvű életművei, amiből ha csak a beleolvasót töltöd le ingyenesen, már az is egy vagy több teljes regény, magyarul pedig ott van a MEK oldala, ahonnan magyar művek és fordítások is hihetetlen mennyiségben elérhetőek).

Az e-könyvolvasó a legpraktikusabb, ha nyaralni mész (több száz könyvet elvihetsz rajta és ráérsz ott választani, mit is olvass legközelebb), vagy ha sötétben akarsz olvasni úgy, hogy másokat ne zavarj (olyan készüléket vegyél, ami ezt lehetővé teszi). Én utazáshoz is ezt használom, három okból: 1) szinte nincs súlya és egy kézzel is lehet olvasni 2) nem kell hozzá könyvjelző 3) ha befejezem a könyvet, azonnal újat kezdhetek. (Nem tudom, te hogy vagy vele, de egy majdnem kiolvasott könyvet magaddal vinni, hát, én utálom. Ha ez volt a helyzet, vagy egy másikat is magammal vittem és cipeltem a pluszsúlyt, vagy eleve csak az új könyvet raktam a táskámba és szenvedtem, hogy nem olvashattam el az előző végét.)

10) Egyszerre többet?

Van, akinek gyorsabban megy az olvasás, ha egyszerre több könyvet olvas – ez produktívabb, hiszen hangulatunk szerint csöppenhetünk bele egy-egy sztoriba –, más pedig arra esküszik, egy adott könyvnek kell a végére érni, ha esik, ha szakad. Az a lényeg, hogy tudd, neked melyik jobb, próbáld ki tehát mind a két módszert!

Van neked is tipped? Írd meg!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

3 hozzászólás “10 tipp, hogyan olvass sokat”