Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan írt Szerb Antal?

Nemrég egy háromrészes cikksorozatot írtam a történetek szerkezetéről, és arra kértelek Benneteket, hogy ha elolvastok és a cikkek alapján elemeztek egy sztorit, írjátok meg nekem. Nos, máris kaptam egy remek elemzést, Kuti Veronka tollából. Olvassátok ti is!

Szerb Antal: A Pendragon legenda

(Ha az alcímekre kattintasz, a vonatkozó felvonás általános szerkezetének leírásához viszlek.)

Eleje:

bigbenA történet kezdetén bemutatkozik Bátky János, a történet főszereplője és mesélője, majd rögtön a másik kulcsfiguráról, Earl of Gwyneddről kezd beszélni, és arról, hogyan ismerkedtek meg egymással. (Szóhasználata ez első mondattól jól érzékelteti a környezet, Anglia hangulatát és az előttünk álló történet rendkívüliségét.)
Mesteri az író megoldása, nem untat minket lényegtelen élettörténeti eseményekkel, helyette egyszerre mutatja be Bátkyt azáltal, hogy miért tarja érdekesnek az öreg walesit, és az earlt, mint a rejtélyek kiindulópontját (vagy inkább egy régi, családi legenda végpontját).
Az eseményeket elindító meghívás hamar elhangzik, majd rögtön különös és fenyegető események sora indul el. Bátky döntése elsősorban nem arról szól, induljon-e vagy ne, sokkal inkább arról, tulajdonítson-e jelentőséget a rémtörténetbe illő eseményeknek: valóság-e, vagy csak legendák iránti szenvedélyének megelevenedése.
A “point of no return” itt is utazásként jelenik meg, mikor Bátky beszáll a furcsa történések közepette megismert, új barátai mellé az autóba, akik véletlenül ugyanoda tartanak, mint ő.

Közepe 1:

Út közben és a kastélyba megérkezve sok új szereplőt ismerünk meg: közelebbről az előző szakasz végén megismert ellentmondásos Maloney-t és barátját, az ifjabb earlt, Osborne-t. Feltűnik Eileen, akiről csak azt tudjuk, mindenkivel kapcsolatban van, de kapcsolódásai nagyon titokzatosak. A kastélyban ott az earl, ám egész más, mint kezdetben; a fiatal unokahúg, Cynthia pedig rögtön felkelti Bátky érdeklődését.
Hogy ki melyik oldalon áll, ekkor még nem tisztázott, főleg, hogy két rejtély is van a szemünk előtt: egy bűnügyi, mely a Roscoe-család örökségéért folytatott harcról szól, és egy misztikus, melynek főszereplője a titokzatos éjféli lovas, egy századokkal korábban élt Pendragon-ős, akit azonban újra látni vélnek a környéken.
Mindkét történet kibontakozóban van, Bátkynak gyűlnek a sejtései, mikor fordulóponthoz érkezünk: az earl életére törő gyilkossági kísérlet tettese, Maloney lelepeződik, elmenekül, majd hirtelen meghal. Különös, hogy Maloney figurája a legszerethetőbb bérgyilkosé, aki valaha létezett, és hogy ha főhősünk hihet a szemének, az éjféli lovas végzett Maloney-val.

Közepe 2:

A történet második felvonásában felgyorsulnak az események: Bátky ide-oda utazik, nyomoz, szerencsétlenkedik. Megismerünk egy újabb segítő karaktert és egy ellenfelet is. Fény derül Eileen ellenséges szándékaira is, amiknek próbálja Bátkyt is megnyerni, ám nem sikerül, ugyanis a férfi egyre inkább úrrá lesz a két rejtély különösségén, bár az eseményekkel csak sodródik, elméjében felfedezi az összefüggéseket.
Eileen és csatlósa mindenkit eltávolítanak az earl közeléből, mégsem érik el, mert az közben az éjféli lovas nyomába ered. Biztonságban hiszik az öregurat a hegyek között, ám kiderül, Cynthia a tudta nélkül Eileen kémévé lett, és a gonosz nő már az earl nyomában van.

Vége:

hillsideA fiatalok csapata az earl megmentéséért szintén útrakel, de mivel nem tudják, merre érik őket gyorsabban utol, szétválnak: Bátky egyedül, gyalog vág neki éjszaka a vad wales-i tájnak.
A végső csatában összefonódik a két történet: az örökségért harcolóké a kísértethistóriával, és a szálak egymást oltják ki. A bizarr szertartásban Bátky megbabonázva vesz részt, az esemény rémálomszerű. Eileenék áldozattá válnak, az éjféli lovas pedig a félresikerült szertartásban talán magával a Sátánnal találkozik, majd végez magával. A tettek hőse az earl, akit kellett, megmentette (bár ezt csak később tudjuk meg), a szellemi győzelem viszont Bátkyé: ő a tanúja és megmagyarázója a különös végjátéknak, ami végleg pontot tesz a Pendragon család legendájára.
A Roscoe-vagyon a megfelelő helyre kerül, az ősi halott végre nyugszik, és a szereplők a normális élet felé indulnak.
Köszönjük a leírást Kuti Veronkának!
További elemzéseket is közzéteszek, írjatok, ha érdekes könyvet olvastok!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .