Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Könyvkiadás magánkiadásban? 20 kérdés az ISBN számról

Ha még csak olvasói oldalról közelítettél a könyvekhez, valószínűleg nem lépi át az ingerküszöbödet, hogy ezeknek létezik egy egyedi azonosítója. Amikor azonban odaérsz, hogy a regényedet, szakkönyvedet magánkiadásban, szerzői kiadásban megjelenteted, egyből belebotlasz az ISBN szám fogalmába.

Valószínűleg megrettensz: jaj, megint egy adminisztratív, bürökratív hacacáré!

De nyugodj meg, nem vészes ez az egész. Már akkor egyszerűnek fogod tartani, amikor először igényelsz ISBN-t!books2

Vegyük végig, milyen kérdéseid merülhetnek fel.

1. Kell-e ISBN akkor is, ha magánkiadásban adom ki a könyvemet?

Az ISBN kikérése szempontjából mindegy, hogy hagyományos kiadónál jelenik meg a könyved vagy te magad intézed a kiadást. Az, hogy kell-e ISBN, a terjesztés módjától függ.

2. Csak cég igényelhet ISBN számot?

Nem, magánszemély is. Az sem számít, hogy egyéni vállalkozó vagy, hetes adószámod van, vagy éppen a Bt.-d, Kft.-d fog leszerződni a terjesztőkkel. Ha viszont több könyvet tervezel kiadni, könyvkiadónak titulálod magad, akkor ezt az OSZK-val is közöld. Ez esetben kapsz tőlük egy külön kiadói azonosítót, és kérik évente lejelenteni, hány könyvet (címet) szeretnél kiadni.

3. Mikor érdemes kiadói azonosítót kérni?

Ha tervezel más szerzőktől is könyvet megjelentetni, vagy eleve nem a saját írásodat jelenteted meg, mindenképp. Ha csupán a saját könyveidet terjeszted, és nem írsz 20 könyvet egy évben, akkor nincs jelentősége, nem javaslom.

4. Minden könyvre kell ISBN?

Nem. Csak akkor van rá szükség, ha könyvesboltokban szeretnéd terjeszteni a kötetet. Ha csupán az ismeretségi körben árulod, a honlapodról terjeszted, vagy marketingcéllal osztogatod az ügyfeleidnek, akkor nem kell rá ISBN.

FIGYELEM: ha e-könyvként szeretnéd terjeszteni a Libri, Bookline, DiBook stb. oldalakon, akkor ők is fognak kérni ISBN-t, hiszen ők is terjesztők!

5. Szakkönyvre is kell ISBN szám, vagy csak regényre?

Mindegy, hogy mi áll a könyvben. Ha szakkönyv, tudományos összefoglaló, szakácskönyv, novelláskötet, versgyűjtemény, mesekönyv, regény stb., akkor is kell rá kérni ISBN-t. (Feltéve, hogy nem csak te terjeszted.)

6. Mennyibe kerül az ISBN szám igénylése?

Semennyibe, ingyenes a szolgáltatás.

7. Hogyan igénylem?

Az Országos Széchenyi Könyvtár adja ki az azonosítókat. Írj nekik az isbn@oszk.hu címre, és add meg az alábbi adatokat:

  • a kiadó neve,
  • címe,
  • telefon- és faxszáma,
  • e-mailcíme,
  • honlapjának URL-je,
  • a kapcsolattartó személy neve,
  • a könyv(ek) címe, szerzője
  • példányszám (e-könyv esetén „N/A” a válaszod),
  • a kész könyv oldalszáma,
  • a könyv formátuma (nyomtatott és/vagy online (azaz e-könyv) és/vagy hangoskönyv, illetve ha nyomtatásban puhatáblás és keményfedeles is jelenik meg, akkor ezekre is külön ISBN-t kell kérned).

8. Mennyi idő, mire megkapom az ISBN számot?

Nagyon hamar válaszolnak, általában 24 órán belül.library

9. Ha nincsen magyarországi lakcímem, akkor is az OSZK-hoz forduljak?

Nem. Akkor az adott országban kell megkérned az ISBN-t. Ezen a linken válaszd ki a megfelelő országot, és megkapod, hova fordulj.

Viszont ha Magyarországon terjeszted a magyar nyelvű könyvet, akkor itthon kerül kiadásra, kérheted rá az OSZK-tól az ISBN-t akkor is, ha külföldön élsz (és a céged is külföldi).

10. A nyomtatott könyvre kapott számot ráírjam az e-könyvre is?

Nem, nem, semmiképpen sem! A szám igénylésénél meg kell adnod, hogy a könyv hogyan jelenik meg: nyomtatásban, e-könyvben vagy hangoskönyvként. Ha több formátumban is megjelenteted, akkor több ISBN-t fogsz kapni. Nagyon fontos, hogy a nyomtatott könyv ISBN-jét a nyomtatott könyvhöz társítsd, az e-könyvét az e-könyvhöz stb.

11. Ha adott darabszám fölött adok el a könyvemből, kell rá utólag ISBN? Mekkora példányszámnál kell kérni?

Nem, az ISBN igénylése nem darabszámtól függ, hanem a terjesztés módjától. Ha utóbb döntötted el, hogy kell ISBN, megkérheted akkor is, ha már elkészült a nyomda a könyvekkel. Ekkor matricára lehet nyomtatni a vonalkódot és a könyv hátuljára ragasztani.

Egyébként a kötelespéldány beszolgáltatása az, ami darabszámtól függ.

12. Mi az a kötelespéldány beszolgáltatás?

Ha egy könyvből ötvenet (50 darab) vagy ennél többet nyomtatsz, 6 példányt le kell adnod az OSZK-nak. Fontos tudnod, hogy ez a nyomda felelőssége, de mindenképp kérdezd meg a nyomdát, hogy ők leadják-e neked. Ha nem, az OSZK honlapján megtalálsz mindent erről a témáról.

13. E-könyvre ugye nincs kötelespéldány beszolgáltatás?

De igen, van. Az e-könyveidet elektronikus felületen nyújtod be.

14. Én csak e-könyvként forgalmazom a könyvemet. Kell rá ISBN?

Ha szeretnéd a könyvet viszontlátni a Libri, Bookline, Líra, Book&Walk stb. oldalakon, akkor igen, kell rá ISBN. Ha csak te árulod, akkor nem kell.

15. Bele kell írnom az ISBN-t a könyvbe?

Igen. A nyomtatott könyvbe kötelező, és a könyv hátsó borítóján is fel kell tüntetned, vonalkóddal és árral együtt, ahhoz hogy a könyvkereskedők átvegyék.

Az e-könyvbe (belül) nem kötelező beleírni, de ártani nem árt, így javaslom.

16. De az e-könyvet már elkészítettem, hiszen az OSZK-nak meg kellett adnom a pontos oldalszámot. Akkor hogyan kerül bele?

A kapott kódot beleírod a szövegszerkesztővel készített dokumentumba és újra konvertálod. Ettől az információtól nem lesz hosszabb a könyv. (Érdemes kihagyni neki egy sort az impresszumban.)

17. Honnan szedjek vonalkódot?

Itt írd be a kapott ISBN kódot, és a képet küldd el a borítóterveződnek.

(A „barcode”-nál kiválasztod, hogy „ISBN”, majd alatta beírod magát a számot a „contents” elnevezésű mezőbe. Semmi máshoz ne nyúlj, a „Make barcode” gombra kattintva alul megjelenik a vonalkód. Jobb egérgomb, mentés másként.)

vonalkod
A „Hogyan írjunk könyvet?” vonalkódja

Alternatív javaslatként ajánlom ezt az eszközt is, itt az e-mailcímedet és az ISBN-számot írd be, és a levélládádba kapod meg a png képet a kódról.

18. Nekem akkor nem kell ISBN. Van-e valami plusz előnye, ami miatt mégis javaslod?

Igen. Ha kérsz a nyomtatott könyvedre ISBN-t, akkor jogosulttá válsz reprográfiai díjra is. (Lényegében kapsz némi szerzői jutalékot azoktól a cégektől, akik olyan gépeket gyártanak (fénymásoló, számítógép stb.), amelyek alkalmasak eredeti művek lemásolására, azaz kalózkodásra. Csak nyomtatott könyv után igényelhető! Itt olvashatsz többet minderről.)

19. Én a Smashwordsnél adtam ki az e-könyvem és ők adtak hozzá ISBN-t. Akkor az nem is jó?

De igen. A Smashwords az adataidból látja, milyen országban élsz, és eleve az adott országhoz tartozó ISBN-t ad neked. Ezt utána használhatod a magyar netes könyvesboltokkal való kapcsolattartásban is, de csakis az e-könyvre! Ha ugyanebből a könyvből nyomtatott kötetet jelentetsz meg, az OSZK-hoz kell fordulnod.

20. Többet szeretnék tudni az ISBN-ről. Hol nézzek utána?

Kezdd az OSZK honlapján!

Van még kérdésed?

Kommentben várom!

Többet szeretnél tudni az e-könyv kiadásáról? Minden kérdésedre megtalálod a választ itt: Könyvkiadók kíméljenek!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

30 hozzászólás “Könyvkiadás magánkiadásban? 20 kérdés az ISBN számról”