Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan írjunk szerelmet?

A szerelmes történet, illetve a romantikus szál megírásának egyetlen titka van:

Az olvasónak kell akarnia, hogy a két fél összejöjjön.

Az írásnál az olvasó mindig kulcsfigura (még akkor is, ha magadnak írsz, ugye), márpedig az olvasó bizony azt szeretné látni, hogy a két kiszemelt szereplő találjon egymásra. Kézenfekvő tehát, hogy a történet vagy a szerelmi szál akkor lesz jó, amikor az olvasó már jobban akarja, hogy a két félből egy pár legyen, mint az író.

Hogy érjd el, hogy az olvasó szurkoljon a hőseidnek? Íme az én öt pontom:

1. Mutasd meg neki a szereplőket.

Azaz írd bele a történetbe a fiút és a lányt (az egyszerűség kedvéért hadd beszéljek fiúról és lányról, de a nemek ízlés szerint választhatóak). Lehetőleg ne úgy írd meg a történetet, hogy már az első sorban adott a lány, aki ezt-azt csinál, erre belép egy fiú – és ő lesz az a fiú, akivel a lány a végén összejön. A lány ne azzal a sráccal jöjjön össze, aki először belép a könyvbe! Izgalmasabb, ha az olvasónak találgatnia kell: ki lesz a nagy ő, kivel fog kialakulni valami?

2. Az írónak tudnia kell, ki lesz a nyertes.

Ha ugyanis te sem tudod, milyenek a fiú karakterek, a lány pedig találomra választ, az valószínűleg nem fog tetszeni az olvasónak. Azzal a fiúval hozd össze a lányt, aki szimpatikusabb az olvasónak, akihez te is kis trükkökkel egyre közelebb hozod a lányt! Hogy ezt hogyan tedd?

3. Teremtsd meg a kémiát.

A lány és a fiú érezzen valamit a másik iránt, amit ne úgy mutass meg, hogy azt mondod: „Péter szerelmes lett Izába”, hanem a kettejük közti apró mozdulatokat lesd meg és mutasd be. Fogalmazz inkább így: „Iza belépett az irodába, és Péter hirtelen elfelejtette, mit is akart mondani Attilának.” Rengeteg ilyen apróság mutatja az olvasónak, hogy az egyik szereplőnek szimpatikus a másik. Ha bármiféle plusz figyelmet szentel neki, mondjuk minden reggel ráköszön, süteményt hoz, leporolja a polcot, autószerelőt ajánl, aztán persze ha zavarban van, emiatt akár dadog, butaságot beszél vagy elejt dolgokat, de az is szerelemre utal, ha az illető folyton a közelben tartózkodik, amikor szükség van rá (meg akkor is, amikor nem), és természetesen a hosszabb szemkontaktus, a másik szemmel követése, megérintése, megszólítása. Gondold végig, te hogy viselkedsz, amikor szerelmes vagy: ezer jele van az ilyesminek!

4. Teremts akadályokat!

Ha a lány és a fiú azonnal összejönnek, akkor nagyon rövid a történet. A lényeg épp az, hogy sok bonyodalom árán legyenek egymáséi: amikor az olvasó már belebokszolna a levegőbe, hogy „igen!”, akkor mindig történjen valami, ami visszaveti a szerelmeseket, és nem csattan el az első csók, a fiú nem vall szerelmet. Ne légy szégyenlős, vess be mindent! Egy lekésett busz, egy be nem fizetett internetszámla, egy felkapcsolódó villany, egy megszólaló ovis kislány, egy durva családi titok a múltból – bármi jöhet, a lényeg, hogy húzd még az időt. Az olvasó azt szereti, ha játszunk vele, ha a végletekig feszítjük a húrt – tedd őt türelmetlenné, hogy csak úgy falja az oldalakat!

5. Szex nem feltétlenül kell.

Ne hidd azt, hogy manapság trendi az erotikus történet, és akkor neked is szexjelenetet kell írnod a könyvedbe. Szó sincs róla! Azért is lebeszéllek róla, mert nagyon nehéz jó szexjelenetet írni. Vagy a felvezetéssel vannak gondok, vagy magával a jelenettel, vagy mindkettővel, netalántán még a szexjelenetek gyakoriságával és laposságával is. Szóval hagyd inkább. USA-ban már megint a szexmentes szerelmes történet a divat, még pár év, és hozzánk is elér ez a hatás, itthon is besokallnak az olvasók.

Koncentrálj inkább arra, hogy az olvasók megszeressék a hőseidet, és ők is pillangószárnyak verdesését érezzék a gyomrukban, ha olyan jelenetet olvasnak, amelyben a fiú és a lány is szerepel!

(Ha többet olvasnál a romantikus regények titkáról, a HOGYAN ÍRJUNK KÖNYVET?-ben erre is találsz még plusz ötleteket.)

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .