Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mi kell egy jó könyvbemutatóhoz?

Ha olvasóként veszel részt egy könyvbemutatón, mitől érzed jól magad? Érdemes erre gondolni, amikor te szervezel magadnak könyvbemutatót.

Hadd mutassam meg neked egy valódi példával, mi kell egy jó könyvbemutatóhoz: Hámori Gábor könyvbemutatóján vettem részt, akinek én szerkesztettem a könyvét (a címe Fussatok, profik! és itt meg is vásárolhatod).

Legyen az esemény jó helyen!

Legyen megközelíthető gyalogosan, autóval, busszal. Szerintem az ideális helyszín nem is a belváros, nem is a külváros, hanem valahol a belváros szélén egy kellemes hangulatú helyiség. Jó lehet egy kávézó vagy könyvtár, de tarthatod művelődési központban, mint ahogy Hámori Gábor tette. Tegnap (2018. december 13-án) tartotta első könyve bemutatóját a Ferencvárosi Művelődési Házban. Kifejezetten kellemes helyszín ez (bár van, akit a zöld dominanciája elriaszt, de vegyük úgy, hogy ez a karácsony színe is), ami fontos. Sokkal jobb érzésekkel lépünk be egy tiszta, megfelelően megvilágított és karbantartott épületbe, mint egy sötét, dohos pincébe a belvárosban, ugye?

Legyen az esemény jó időben!

Gábor mesélte, hogy péntek délután szerette volna tartani a könyvbemutatóját, de így decemberben már sehol nem talált szabad helyszínt, ezért csütörtökre esett a választása, ami pontosan amiatt volt jó döntés, hogy hiába szerzett volna pénteken mégis egy helyszínt, valószínűleg kevesebben értek volna rá – például én sem. A decemberi péntekeink, hétvégéink többnyire foglaltak, hiszen ez már a családok, barátok ideje. Ezért kifejezetten jó döntésnek tartottam a csütörtöki késő délutánt. Arról pedig nem is szólva, hogy milyen jó a dátum: bő egy héttel karácsony előtt, amikor karácsonyi ajándéknak is kiváló az itt vásárolt könyv!

Legyen program!

Tervezd meg, mikor mi fog történni, legyen valaki, aki beszélget veled, szervezhetsz plusz programpontot is. Gábor például elhívta a bemutatóra a könyve borítóján is szereplő modellt, Katalint, sőt, a modell ruhájának tervezőjét is, Ágoston Stefániát a TICCI-től!

Azonban ne a pluszra koncentrálj: tervezd meg, milyen kérdések legyenek (ki kérdez téged), és mit fogsz válaszolni! Segítsd a kérdezőt előre azzal, hogy megadod neki, miről lenne érdemes beszélgetni, javasolj neki nyugodtan kérdéseket! Ha van olyan ismerősöd, aki szépen beszél, kérd meg őt, hogy olvasson fel egy részletet a könyvedből – nem muszáj neked felolvasni, főleg, ha nincs igazán szép hangszíned vagy akadozva olvasol, nincs benne tapasztalatod.

Az este poénja egyébként az a történet volt, ahogy Gábor a könyvborítón szereplő Katikának keresett modellt. Katika a könyv egyik főhőse (Jenő felesége), és Gábor pontosan tudta, hogyan néz ki, és őt akarta látni a borítón. Amikor éppen nem írt, akkor modellügynökségek adatbázisaiban keresgélt, és amikor meglátta, egyből felismerte. Azonnal írt is az ügynökségnek, hogy ezt a hölgyet castingolná Katika szerepére, amikor kiderült: a hölgyet valóban Katalinnak hívják!

Ágoston Stefánia (Katika ruhájának tervezője), Nádasi Krisz (szerkesztő), Katalin (a könyv egyik főhősét, Katikát megformáló modell)

Hívd meg az ismerőseidet!

Tudja a családod, a baráti köröd, hogy megjelent a könyved! Nem baj, ha a közönség fele ismerősökből áll, mert sokkal kellemesebb nagyobb társaságnak mesélni a könyvedről, mint mondjuk két embernek! Gábor könyvbemutatóján volt olyan meghívott, aki már a regény felét elolvasta, mire a bemutatóra került a sor – és milyen jó, hogy így alakult, mert tudott olyasmit kérdezni, ami érdekes beszélgetést indukált! Gábor könyvbemutatójára kellemesen sokan érkeztek, mint a képen is látod.

Ha könyvbemutatót tervezel, olvasd el az erről szóló korábbi cikkemet is!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .