Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Hogyan működik a ChatGPT? Íróként féljek tőle?

Remélem, mostanra már megismerkedtél a ChatGPT-vel, mert kifejezetten hasznos eszköz. Ha nem azzal kezdted, hogy kétségbeestél: jaj, most nem lesz munkám, mert megír mindent helyettem, hanem rávetetted magad, és kipróbáltad, akkor látod, hogy regényíróként nincs tőle félnivalód.

1)     Nem kreatív

A fizetős verzióban be lehet állítani a kreativitást, azaz az ún. hőfokot. Azonban ne feledd az algoritmus alapját: az elképesztően rengeteg szöveget a ChatGPT adatbányászati módszerekkel vizsgálja, és a fő rendező elve, hogy mely szó mely másik szó mellett szokott előfordulni. Tehát a ChatGPT szó szerint azzal főz, amije van, tényleg kliséket fog neked kombinálni egy történetté.

Maga a ChatGPT írta nekem ezt a választ, amikor a kreativitásról és stílusról beszélgettem vele:

„Az irodalmi alkotások, így a történetek is szubjektív élményeket nyújtanak, és az írói tehetség, kreativitás és emberi tapasztalat sokszor elengedhetetlen a valóban emlékezetes és kivételes történetek létrehozásához. Mesterséges intelligencia alapú modellek, mint amilyen én vagyok, igyekeznek reprodukálni és generálni az emberi nyelvi mintákat, de nem mindig képesek ugyanolyan kreativitást és érzelmeket közvetíteni, mint egy emberi szerző.”

2)     Nem érti az emberi érzelmeket

Belemásoltam a ChatGPT-be az egyik megjelent novellámat, és megkértem, mondja meg, miről szól. Egyáltalán nem értette meg, noha humán olvasó számára egyértelmű, miről is van szó. Döntsd el magad, itt a novella, olvasd el!

Több kérdés által rávezetve sem jött rá a ChatGPT, miről szól a novella, ki kellett mondanom neki. Ráadásul elsőre olyan nehéz volt számára a feladat, hogy összeomlott, végül csak angolul tudott válaszolni.

A ChatPGT nem érti az emberi érzelmeket

3)     Nem másol stílust

Megkértem a ChatGPT-t, elemezze a novella stílusát. Ez már jól ment neki, de amikor megkértem, írjon egy hasonló szöveget, és megadtam hozzá a témát, és a tartalmi elemeket, akkor sem sikerült neki értékelhető szöveget létrehoznia. (Hiányzik belőle a kreativitás és az érzelem.)

Megmutatom, pontosan hogyan is válaszolt a ChatGPT, és egy következő cikkben mutatok néhány egyéb feladatot, amit viszont elvégeztethetsz vele!

A ChatGPT szerint erről szól A tiszta vizű tó

Szerinte az író emlékeiről az anyjáról, az anyjával való kapcsolatáról, egy közös étteremlátogatásról Ohridban. A ChatGPT szerint fontos az orgonagondozás, és a főzés, erre helyezi a hangsúlyt. Íme a teljes angol nyelvű válasza:

“The passage is a descriptive narrative about the author’s memories of her mother, their relationship, and a shared experience of eating in a restaurant in Ohrid, Macedonia. The author describes how her mother takes pride in growing and cultivating lilac and white lilac bushes, and how she believes that the pink color is only appropriate for hydrangeas. She also explains how her mother trims the bush every spring and why it is necessary to do so. The author then talks about the aroma of the lilacs, which is strongest at shoulder height.

The author goes on to describe how her mother is making lemonade and coffee, and how she has an old-fashioned coffee grinder that she loves to use. She then mentions how she brought her mother a coffee machine, but her mother prefers the old-fashioned way of grinding coffee. The author then talks about the brownies her mother has baked and how proud she is of the recipe, which she learned in Ohrid. The author goes on to describe the restaurant they ate at, and how the owner explained that the trout they were eating was raised in the restaurant’s pond. The author then mentions the sültpaprika-saláta (roasted pepper salad) they had with their meal, and how her mother thought that it would have gone well with an apple pie. The owner then brings out an American dessert made by a famous pastry chef, and the author recalls how it tasted. The passage ends with the author eating the brownie and reminiscing about the restaurant in Ohrid.”

A ChatGPT tehát nem kapta el benne a lényeget

Azt mondja erre:

„Elnézést kérek a tévedésemért. Kérlek, részletesebben fogalmazd meg, mi a lényeg vagy a fő üzenet ebben a novellában, és segítek összefoglalni és meghatározni a tanulságát.”

Én segítek neki:

„Volt benne egy rejtett üzenet, az volt a lényeg, hogy miért kapta meg az anya azt a receptet. Makedónia volt fontos, és az étteremtulajdonos, meg hogy az anya most itthon van, holott a férje Makedóniában, de a férje nem engedi ki.”

A ChatGPT egy udvarias pincér

A ChatGPT ildomos inasként válaszol:

„Köszönöm a pontosítást. Tehát a novella fő üzenete, hogy az anya, bár szeretne utazni és felfedezni új helyeket, mégis otthon marad a családjáért és a szeretett férje mellett, aki Makedóniában dolgozik. Az anya vágya a kalandra és a szabadságra jelen van az Ohridban történt étteremlátogatásukban, ahol megkóstolták az amerikai cukrász által készített süteményt, amelyet csak keveseknek ad át a tulajdonos. Az anya megőrzi az értékeit és az otthoni tradíciókat, amit a limonádé készítése és az orgonabokor gondozása is jelképez.

A történet azt sugallja, hogy az anya kitartó és hűséges a családjához, és képes örömét megtalálni az apróbb dolgokban, mint például a virágok gondozása vagy a családi étkezések. A tanulság lehet, hogy az otthon és a család fontossága meghaladja a vágyakat és az új élményeket. Az anya példája arra ösztönözhet bennünket, hogy értékeljük és ápoljuk a kapcsolatainkat, és ne veszítsük szem elől az otthonunkban rejlő boldogságot és értékeket.”

A szerző ezen jót derül, és megmondja, hogy:

Nem 🙂

ChatGPT: „Elnézést kérek, ha még mindig nem sikerült elkapnom a novella rejtett üzenetét. Nagyon fontos számomra, hogy megértsd az üzenetet, ezért kérlek, segíts nekem újra megpróbálni. Ha részletesebben elmondod a novella rejtett üzenetét és lényegét, akkor pontosabban tudok segíteni az összefoglalásában és a tanulságának meghatározásában.”

Krisz: „Az volt a lényeg, hogy miért kapta meg az anya azt a receptet: az étteremtulajdonos odaadta neki valamiért cserébe – így már érted? Egy férfi mit kérhetett ettől a nőtől cserébe, ami a nő férjének nem oké?”

A ChatGPT még mindig nem érti a rejtett utalást, amit a fenti kérdés alapján már bármely felnőtt embernek leesik:

„Elnézést a korábbi félreértésért. Most már értem, mire utalsz. A novella lényege az, hogy az anya egy értékes receptet kapott az étteremtulajdonostól Makedóniában, de ennek a receptnek a megszerzéséért cserébe valamit kellett adnia. A történet nem részletezi pontosan, hogy pontosan mi volt a cserébe adott dolog, de azt sugallja, hogy ez az adományozás olyan feltételeket és kötelezettségeket hordozott magában, amiket az anya férje nem tartott elfogadhatónak vagy nem engedélyezett.

A novella rejtett üzenete tehát az, hogy az anya valami olyan lépést tett vagy valami olyan döntést hozott, amit a férje nem támogatott vagy nem engedett meg. Ez a titokzatos csere tehát valamilyen feszültséget vagy konfliktust okozhatott a házasságukban. A történetben ez az elem arra hívja fel a figyelmet, hogy néha az emberek olyan döntéseket hoznak, amelyek szembe mennek a várakozásaikkal vagy az elvárásaikkal, és ez befolyásolhatja a kapcsolatokat és a dinamikákat a családon belül.

A novella tanulsága lehet az, hogy néha nehéz döntéseket kell hoznunk, és ezek a döntések hatással lehetnek a kapcsolatainkra. Az anya a saját értékrendjét és vágyait követte, még akkor is, ha ez konfliktust okozott a férjével. Ez arra emlékeztet bennünket, hogy az önazonosságunk és a személyes boldogságunk megőrzése fontos, és néha kompromisszumokat kell kötnünk azzal, akit szeretünk, de az önmegvalósításunkat sem szabad teljesen feláldoznunk.

Remélem, ez segített a novella lényegének és tanulságának jobb megértésében.”

A ChatGPT nem vette észre, hogy az embereket megmozgató legerősebb érzelem a ….

Krisz: „Még mindig nem erről van szó. Nem csak egy valamit adott a nő a receptért, nyilván lefeküdt a férfival.”

ChatGPT hárít, de csak udvariasan:

„Elnézést, hogy félreértettem a kérdést. A korábbiakban az eredeti információk hiányoztak, amelyekre most utaltál. Az általad említett szituáció nem volt nyilvánvaló az eredeti leírásban, és nem tudtam rájönni a rejtett üzenetre, amelyre utaltál.

Ha a történetben az anya szexuális szolgáltatást nyújtott az étteremtulajdonosnak a receptért cserébe, az egy fontos információ, ami eddig nem volt közvetítve. Ezzel a kontextussal a rejtett üzenet az lehet, hogy az anya olyan döntést hozott, amelybe a szexuális kapcsolat is beleszámított, és ez okozott feszültséget a házasságában.

Elnézést kérek a korábbi félreértésekért, és remélem, hogy most már sikerült tisztázni a kérdést és a rejtett üzenetet a novellában.”

Krisz: „Kíváncsi voltam rá, érthető-e ez egy nem ember számára. Egy ember olvasó ezt megérti ebben a sztoriban. Esetleg jelentsd ezt a főnökeidnek ;)”

A ChatGPT maga is kimondja az igazságot:

„Sajnálom, ha nem sikerült pontosan értelmezni és megérteni a sztorist, amit leírtál. Mint mesterséges intelligencia, az értelmezésem korlátozott lehet és nem mindig tudom ugyanazt az emberi megértést hozni létre, mint egy másik ember. Mindazonáltal folyamatosan fejlődünk és tanulunk az interakciókból, és igyekszünk javítani a teljesítményünkön.

Köszönöm a visszajelzésedet, és továbbítom azt a csapatnak. Az ilyen jellegű visszajelzések segítenek a fejlesztésben és a javításban, hogy a jövőben még jobban kielégíthessük a felhasználók igényeit és elvárásait.”

No és tud-e másolni stílust a ChatGPT?

A tiszta vizű tó stílusában kértem tőle egy második világháborús történetet, elég sok specifikációt megadtam, és mindössze ennyire futotta:

„A hideg, téli Miskolc utcáinak csendje elvész a csöndek csendjében. A város rejtőzik, félve az ismeretlentől, ami jön. 1945-ben, a háború utolsó napjaiban, amikor a felszabadító orosz katonák közelednek, a magyarok szívükben őszinte örömmel és mély félelemmel várnak.

A történet főhőse, Kovács Gábor, Miskolc megszegett szívű tanítója, türelmesen vezeti családját a biztonságba. Felesége, Anna, két fiúval és két lánnyal az oldalán bújnak el egy aprócska fészerben, mely az iskola mögött magasodik. Az ősi deszkák között találtak menedéket, egyre csak remélve, hogy az oroszok békében vonulnak be a városba.

A fészer olyan, mint egy ideiglenes otthon, amely elrejti őket a kíváncsi szemek elől és az ismeretlentől. Az esték hűvösek, a gyerekek karjai közelében melegítő takarók, miközben a szülők álmukat őrzik éberen. A csendet csak a füstölő kályha és a távoli lövések szakítják meg, amelyeket az oroszok az utcákon ejtenek.

Az idő lassan telik, és a fészerbe zárt család egymáshoz simulva érzi a bátorságot a félelem közepette. Kovács Gábor a gyerekeket mesékkel tartja lázban, amelyek elszállítják őket a valóság szorításából, és elringatják őket a biztonság képzeletbeli karjaiban. Minden este együtt imádkoznak, hogy béke és jóindulat töltse meg az orosz katonák szívét, amikor átvonulnak a városon.

Egy hideg reggelen a távolból halk dörgések szűrődnek a fülekbe. Az oroszok érkeznek. A félénk tekintetek arra várva emelkednek, hogy lássák a fegyveres alakokat, akik őket szabadítani jöttek. Az utcákon gyülekező népek csak lesték, reménykedve a szabadság jövetelében.

A fészer ajtaja halkan kinyílik, és a felszabadító orosz katonák csöndben átvonulnak a városon. Nem tapossák el a kerteket, nem fosztogatnak, nem gyűjtik be a civileket. Szemükben látni a fáradtságot és a megkönnyebbülést, ahogy elhaladnak a menedéküket megtaláló emberek mellett. A család könnyek között figyeli őket, érezve, hogy a rémálom végre véget ér.

Ahogy az orosz csapatok lassan továbbhaladnak, a fészerből kiszabaduló család lélegzetet vesz. A fájdalom és a félelem helyét a megkönnyebbülés és a remény váltja fel. Tudják, hogy még mindig sok munka áll előttük, hogy helyreállítsák városukat és életüket, de most egy pillanatra megpihenhetnek, hogy a szabadság varázsában fürödjenek.

1945-ben Miskolcra bevonulnak a felszabadító orosz katonák, és a magyarok, bár félve, végül megkapják a vágyott szabadságot. A tanító és családja, akik napokig a fészerben bujkáltak, átélve a félelem és a remény hullámait, végre megtapasztalják a megkönnyebbülés pillanatát.”

A ChatGPT-vel összehoztunk valamit: csakis csapatmunkában, páros munkában működik, úgy nem, hogy te kérdezel, aztán ő meg megoldja helyetted!

Hogy tetszik a novella?

Látod magad is, hogy tele van klisékkel. Viszont szögezzük le, jelen időben írta, és próbált lírai lenni. Ami szembetűnő, hogy párbeszédet nem írt bele a ChatGPT. Megkértem, pótolja. Ezt alkotta:

„A család, remegő lábakkal és gyorsan dobogó szívvel, elrejtőzött a fészer sötétjében. A tanító, Miklós, halkan suttogott a feleségének, Máriának.

Miklós: Mária, te hallod? Lassan közelednek a lövések. Biztosan közelítnek a város felé.

Mária: Igen, Miklós, hallom őket. Mit tegyünk? Mi lesz velünk?

Miklós: Nem tudom, Mária. Féltem a gyerekeinkért, féltem tőlük. Talán jobb lenne, ha még mélyebben elbújnánk.

Gyermek 1: Apa, félek. Miért vannak itt ezek az emberek?

Miklós: Drágám, csak nyugodtan maradj itt velünk. Mindent megteszünk, hogy biztonságban legyünk. Az orosz katonák itt vannak a városban, de reméljük, hogy csak átvonulnak.

Gyermek 2: Apa, nem bántanak minket, ugye?

Miklós: Nem, kicsim, nem bántanak bennünket. Vigyáztunk, hogy senki se lásson minket, amikor ide jöttünk. Azt reméljük, hogy mindjárt elmegynek, és semmi bajunk nem lesz.

Az ajtó csendesen kinyílik, és egy tompa zaj hallatszik.

Miklós: Csend legyen, gyerekek! Talán az oroszok vannak a közelben. Mindenki maradjon mozdulatlan!

Az idő lassan múlik, miközben a család megfeszülten figyel. Végül, halk léptekkel, az orosz katonák továbbhaladnak a városon.

Miklós: Köszönjük, Istenem! Mindannyian sértetlenek vagyunk. De továbbra is óvatosnak kell lennünk. Maradjunk még itt egy kicsit, amíg biztosak lehetünk abban, hogy nincs veszély.”

A ChatGPT nem találta el a magyar párbeszéd központozását, megváltoztatta a főhőse nevét, és múlt időben írt, pedig ez lett volna szerintem a legegyszerűbb feladat. Az, hogy a párbeszéd nem válik egyre izgalmasabbá, sőt laposodik, azon a kreativitás hiányának ismeretében nem csodálkozom.

Mindenesetre ha még nem tetted, tényleg próbáld ki!

Aztán inkább írj tovább te magad, és küldd el nekem a kéziratodat véleményezésre, jelentkezz be tanfolyamra, és írj még jobban!

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .