Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Miért éppen ott és akkor játszódik a regényed, novellád?

Mit gondolsz, van annak jelentősége, hogy egy adott történet pontosan hol (melyik országban, milyen jellegű városban) és mikor játszódik?

Egy író-olvasó találkozón merült fel a téma, hogy sok, manapság megjelenő, sci-finek bélyegzett könyv valójában űr-fantasy. Azaz nem arra épül, hogy az olvasó elgondolja, egy kellemesen távoli jövőben milyen technológia lesz használatban és ez milyen bonyodalmakat okozhat, hanem fog egy bármilyen sztorit (legyen benne harc és romantika), majd elhelyezi egy olyan díszlet közepén, ami éppenséggel a jövőt ábrázolja – de mindez történhetne a múltban vagy a jelenben is. Ezért van az, hogy egyre több fiatal kiált fel: nahát, én nem is tudtam, hogy szeretem a sci-fit!
Ugyanis nem is sci-fit olvasnak.
Ugyanezt a „díszlet”-jelenséget vettem észre a 2015-ös karácsonyi pályázatra érkezett művek értékelése során.

Arra gondolok, hogy több olyan kéziratot is olvastam, ahol a téli, karácsonyi háttérnek nem volt szerepe: játszódhatott volna a történet a nyár közepén is. A karácsony nem az apropója volt, csupán egy kelléke. Ami nem feltétlenül baj – mégis jobban tetszik az olvasónak, ha látja az okot, ez a regény miért éppen Magyarországon (Dániában, Kongóban, Las Vegasban stb.) játszódik, és miért éppen karácsonykor (nyáron, születésnapon stb.).
Ha elolvasod például Szabó Péter: Hat hívás című kisregényét a pályázat eredményeképp megjelent „Könyvbe zárt karácsonyok”-ban, egyértelműen látod, hogy ez a történet nem játszódhatna máskor, csakis karácsonykor. A mű ugyanis egy középkorú férfiról szól, aki szenteste találomra felhív öt telefonszámot, hogy hívóinak boldog karácsonyt kívánjon. És lehet, hogy azt gondolod, ez az ötlet nem különös. Lehet, hogy azt gondolod, az öt hívott fél élete mind klisé – mégis üt az, ahogy ez az egész összeáll és egy kidolgozott ívet alkot. Persze. Mert pontosan megragadja a karácsony lényegét. Mert arról szól, amit karácsonykor érzünk, és nem arról, amitől az ünnep hangos.

Amikor a regényed, novellád ötletén gondolkodsz, ne hagyd figyelmen kívül a hol és mikor kérdéseket.

Óriási előnyt adsz magadnak, ha pontosan tudod, miért ősszel játszódik a történeted, és miért Brüsszelben; ha olyan sztorit írsz, ami nem játszódhatna máshol és máskor, mert az már egy másik történet lenne, más szereplőkkel, más jellemekkel, más végkimenetellel.
Beszélgettem már olyan írókkal, akiket, amikor megkérdeztem, miért választották az adott helyszínt, nem tudtak válaszolni. Sőt, van, aki azt mondja: nincsen jelentősége, hol játszódik a sztori, mert univerzális.
NEM!
Teljesen rendjén való, ha a sztori univerzális, azaz bárhol játszódhatna. De hol bárhol?
Ha ez egy falusi történet, kell bele mondjuk kocsma, szomszédasszony, döglött macska meg traktor.
Ha nagyvárosban játszódik, lesz színház, körút és egy mobiltelefonos, elegáns úr. És így tovább.
Egyszerűen tudnod kell, mi a helyszín, különben nem fog működni az egész. Ha a fejedben ott van, hogy Debrecen, de nem akarod leírni, mert az a célod, hogy a szolnokiak is magukénak érezzék, az rendben van. De neked tudnod kell. Ha te magad sem vagy vele tisztában, akkor egyik pillanatról a másikra hiteltelen ugrásokat hajthatsz végre, amitől még a szereplőid is megzavarodnak, és még a végén ők is hiteltelenül viselkednek majd.
A pontos időpont pedig azért fontos, mert ezzel is plusz hihetőséget varázsolsz a könyvedbe.
Máshogy öltözködnek a szereplők télen, mint nyáron, más volt a divat száz éve vagy tegnap.
A hőseidnek más hobbija lesz, hiszen inkább télen síelünk és inkább nyáron úszunk. Ha belekavarodsz az időrendbe, oltári nagy butaságokat fogsz írni – mint például én, amikor két, télen játszódó jelenet közé betettem egy olyat, ahol a hős a kocsibeállót gazolja. Ha tehát hosszú a történeted és nincs időbeli apropója (mint például a karácsony vagy egy nyaralás), akkor is érdemes rá figyelni, és legkésőbb akkor összefésülni az időre vonatkozó utalásokat, amikor az első változatot újraolvasod.
Az újraolvasáshoz ajánlom még a Könyvszerkesztési segédletet, a helyszín kérdésköréhez pedig egy saját esetemet, amiről itt írtam!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .