Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Olvasd a szófáról!

Mennyit olvasol mostanában? És micsodát? Regényt, szakkönyvet? Esetleg novellát? A vírushelyzet első heteiben, amikor 2020 márciusában az otthonainkba szorultunk, sokan sokféleképpen reagáltunk az olvasásra. A mai idők megint annyira bizonytalanok, hogy nem csoda, ha máshogy olvasol, mint szoktál.

Fedezd fel a Szófát!

Azaz a szofa.eu oldalt!
Itt rövid, minőségi szövegeket olvashatsz. A Szófa egy online platform, amely nyomtatott irodalmi folyóiratok anyagát közli digitális formában, előfizetéses rendszerben, ráadásul olcsón.

Wágner Eszter szerkesztővel beszélgettünk a Szófáról, ennek a beszélgetésnek a legfontosabb elemeit foglaltam össze a cikkben!
Olvasd a Szófát és küldj nekik saját szöveget!

Wágner Eszter

A Szófán az irodalmi folyóiratok anyaga mellett ingyenesen elérhető, saját tartalmat is találsz, melynek célja, hogy minél szélesebb réteg figyelmét irányítsa a kortárs magyar irodalomra. A Szófa célja az irodalom demokratizálása, hogy lakóhelytől és anyagi helyzettől függetlenül bárki hozzáférhessen a kortárs irodalomhoz. A feltörekvő tehetségek támogatása mellett azon dolgoznak, hogy közös platformra hozzák a folyóiratokat és az előfizetőket.

Mit szólsz egy olyan folyóirathoz, ahol azonnal kérdezhetsz az írótól? Ahol megmondhatod a folyóiratnak, melyik cikk tetszett a legjobban? A nyomtatásban megjelenő folyóiratoknál ezt nem teheted meg, de ugyanezen tartalomra reagálhatsz itt, a Szófán. A csapat talán erre a visszacsatolási lehetőségre a legbüszkébb.

Fontosnak tartják a kétoldalú kommunikációt. Büszkék az integrációban játszott szerepünkre. A rendszerváltás után külföldre vándorolt alkotó nemzedék és az anyaországi befogadók között is igyekszenek hidat építeni. Ezeken felül csökkenteni szeretnék a távolságot a határon túl kiadott, de a magyar közösség számára fontos irodalmi lapok és az anyaországi olvasók között azzal, hogy
Magyarországon nem, vagy csak nehezen beszerezhető lapokat is közölnek.

Miért éri meg előfizetni?

A havi díj 1250 Ft, diák- vagy tanárkedvezménnyel 400 Ft!

Az előfizetésért jelenleg hat irodalmi folyóirat legfrissebb számát olvashatod, tervezik a repertoár további bővítését:

Eső folyóirat
  • Alföld,
  • Eső,
  • Látó,
  • Kalligram,
  • Székelyföld,
  • Tiszatáj.

A lapokat praktikus formában, cikkekre tördelve teszik közzé a honlapon, hogy a buszra várva, vagy két megálló között is megpihenhess a Szófán. A szolgáltatás okostelefonon is elérhető, előfizetőként gyakorlatilag zsebre vághatod a legfrissebb magyar irodalmat.

Szeretnéd, hogy a te műveidet mások olvassák? Kezdd a nulladik lépéssel: olvasd te is másokét!

Felmerül benned a kérdés, miért a Szófát olvasd és ne a nyomtatott lapokat vedd meg?

Nos, A Szófa nem versenytársa akar lenni a nyomtatott lapoknak, hanem hiánypótló módon a XXI. század igényeihez igazítani a tartalmukat. Legnagyobb előny a kényelmes hozzáférhetőség mellett, hogy a fenti hat lap közül néhányat alig lehet megtalálni az üzletekben – mint például a Székelyföld. Ezt egy éve csak a budapesti Írók boltjában vehetjük meg. De akárhol élsz, ha szereted az irodalmat, a Székelyföld is ott lesz egy kattintásnyi közelségben.

A külföldön élő olvasóknak pedig nem is kell mondanom, miért előnyös a digitális előfizetés. Azonnal hozzáférnek, nincsen magas postázási díj.

Az is szempont, hogy a hűséges előfizetőknek előbb-utóbb irdatlan mennyiségű lapszámot kell tárolniuk valahol. A Szófával friss és archív közlések is egyetlen kattintásra vannak az olvasótól, megszűnik tehát a keresgélés, a vadászat, nem szükséges újabb polcokat szerelnünk a lakásunkba.

Milyen tartalomra számíts a Szófán?

Kalligram folyóirat

A legfrissebb magyar irodalom nemcsak a folyóiratokat jelenti, a Szófa saját tartalommal is szórakoztatja az előfizetőket.

Ide tartozik a Lapajánló, melyben havonta szemlézi a legfrissebb számokat. Ez azoknak segítség, akik nem tudják, hol kezdjenek bele, újak a folyóiratolvasás területén.

A Beszélő szófa rovatban színművészek olvasnak fel a friss publikációkból hangoskönyves formában.

A Címlapsztori rovatban a könyvkiadás és folyóirat-szerkesztés izgalmas alakjait mutatják be, hogy olvasó és alkotó jobban megérthessék egymást.

Az Új Hangban kezdő, vagy kevésbé ismert alkotók műveit közöljük.

Hogyan olvashatod az újságokat?

A folyóiratok letöltésére nincs lehetőség, úgy olvashatod az egyes történeteket, verseket, esszéket, mintha hírportálon böngésznél. A weboldalon keresztül néhány kattintással könnyedén elérhetők a friss és az archív lapszámok is.
Ezek jelenleg beágyazott PDF formátumban olvashatók, de a hamarosan esedékes honlap-átalakítás után már kényelmesen méretezhető, képernyőhöz
alkalmazkodó HTML formára számíts!

Szeretnél megjelenni az Új Hang rovatban?

Tiszatáj folyóirat

Az Új hang erősen válogatott társaság. Bánki Éva alapítónak nagyon jó szeme van a tehetséghez. Íróként és egyetemi kreatív írás tanárként remek érzékkel találja meg azokat a szövegeket, melyek igazán érdemesek a kiemelésre.

Az Új hang megjelenésekért nem fizetnek honoráriumot, ám az online megjelenés lehetőséget ad az Új hangos szerzőknek, hogy a folyóirat-szerkesztőségek, kiadók látókörébe kerüljenek. Az Új hang rovatot ugyanis a partnerlapok szerkesztői rendszeresen olvassák, az itt megjelenő írók nevét felismerik. A Szófa bízik benne, hogy így frissíteni tudja a magas irodalom vérkeringését. Szeretnék, ha néhány év múlva elmondhatnák magukról, ezt vagy azt az írót ők indították el az ismertség útján.

Felkeltette érdeklődésed a Szófa? Itt tudsz előfizetni, illetve itt küldhetsz írást az Új Hangba!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .