Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Milyen legyen a könyvem betűtípusa?

Magánkiadásban jelenik meg a könyved, és van beleszólásod, milyen legyen benne a betűtípus? Netán te magad állítod össze az anyagot, azaz a belívet, te küldöd a nyomdába a kiadványodat?

Ebben a cikkben megmutatom neked a legjobb betűtípusokat: mit válassz, hogy szép és olvasható legyen a nyomtatott könyv.

Talpas betűtípus legyen!

Ezen a borítón jól látszik a különbség a talpas betű (az író neve) és a talp nélküli betű (könyvcím) között

A legfontosabb, hogy mindenképp talpas, azaz ún. serif betűtípust válassz. Nyiss ki egy nyomtatott könyvet és nézd meg az i betűt: az alja egy pici talpacska. Ez egy talpas betűtípus. (Ha véletlen olyan könyvet ragadtál meg, ahol az i betű alján nincs ilyen kis talp, akkor az egy talpatlan, azaz sans serif betűtípus. Máris látod, hogy nem vezeti a tekintetet, nincs meg az az érzés, hogy a könyv egy sora egy oldalszél felé tartó, egyenes vonal.)

Azért válassz talpas betűt, mert ezt a legkönnyebb olvasni, sokkal kevésbé fárasztó, mint a talpatlan betűs szöveg olvasása.

Milyen betűtípus a legjobb?

Mutatok neked talpas betűtípust, válassz ezek közül a regényed, szakkönyved belívéhez!

Times New Roman

A kéziratokhoz használjuk ma is a TNR-t, de régen rengeteg könyv belíve készült ezzel, mint például A Világirodalom Remekei c. sorozat. Ma is sokan választják ezt a magas betűtípust, amikor nem tudnak dönteni, bár manapság inkább már csak tankönyvekben látod viszont.

Garamond

Kb. tíz éve volt a legdivatosabb Magyarországon ez az elegáns betűtípus, noha francia találmány a XVI. századból. Titka a vékonyabb és vastagabb vonalak közti látható különbség, ettől különleges, ám emiatt viszonylag széles az ezzel írt szöveg. Ma is bátran választhatod, a „Hogyan írjunk könyvet?” is ezzel a betűtípussal készült.

Georgia

Egy igazán friss betűtípus, 1993-ban tervezték, kifejezetten arra optimalizálva, hogy pici méretben is olvasható legyen. Ajánlott tehát akkor, ha minél vékonyabb könyvet szeretnél.

Palatino

Múltidéző betűtípusként tervezték 1949-ben. Valóban van benne valami klasszikus, hasonlít a Garamondra, ám annál kevésbé széles szöveget ad. Történelmi regényhez vagy szerelmes történethez ideális. Modern üzleti könyvhöz és történelmi ismeretterjesztő kötethez is jól néz ki.

Caslon

Bár a Caslon nem mai betűtípus (a XVIII. században tervezték), az utóbbi években roppant elterjedt lett Magyarországon. Ha szeretnéd az olvasóidnak azt üzenni, hogy egy ismert hagyományos kiadó kötetét tartják a kezükben, válaszd bátran ezt! (A netről Word szövegszerkesztőbe letölthető változatában azonban nincsen ő és ű betű.)

Minion Pro

Az Adobe-nak tervezték 1989-ben azzal a céllal, hogy előállítsák a világ legkönnyebben, leggyorsabban olvasható betűtípusát a nyomtatott könyvek és magazinok számára.

Merriweather

A kétezres évek terméke, alapvetően képernyőre fejlesztették ki, de nyomtatásban is szépen mutat. Egyediségét a viszonylag nagy betűmagasság, a sűrítettség és a hangsúlyos talpacska adja. Modern témákhoz ajánlom, akár szépirodalomról, akár szakirodalomról van szó.

Íme, így néznek ki a cikkben ajánlott betűtípusok! (Mindegyik 12 pt magas.)

Hogyan válassz?

Töltsd le nyugodtan a netről az összes fenti betűtípust, és állítsd át a kéziratod stílusát. Amelyik a legjobban tetszik, annak a beállítását kérd a tördelőtől!

Személyes segítséget kérsz?

Hamarosan (2023-ban) tervezek kéziratformázás, tördelés workshopot! Ha érdekel, írj nekem és amint van hírem, jelzem!

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .