Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Az ideális könyvkiadás

Íme egy extra rövid útmutató a könyvkiadásról, és néhány link a leghasznosabb cikkeimre a témában!

A könyvkiadás lépései

 1. Először is kell egy kézirat, és hogy ez legyen jó. Hogy ez mitől lesz jó? Sok embertől kérj véleményt, és aztán tőlünk is. Én és a kollégáim ezzel foglalkozunk, kéziratokat véleményezünk és szerkesztünk könyvkiadás előtt.
 2. Döntsd el, hagyományos vagy magán könyvkiadás. Erről külön cikket írtam, a lényeg, hogy inkább szeretnél kiadói logót látni a könyveden – vagy inkább a magad kezébe veszed a teljes könyvkiadás folyamatát?
 3. Döntsd el, e-könyv vagy nyomtatott könyvkiadás, vagy mindkettő. Ha hagyományos könyvkiadást választasz, akkor ez a kiadó döntése.
 4. Jöhet a könyvnyomtatás! A szerkesztett kéziratot tördelik, illetve e-könyvvé konvertálják a megfelelő szakemberek, a tördelt kézirat nyomdába megy, előtte borítót is kap.
 5. Menjen boltba a könyved? Ha a boltok polcain szeretnéd látni a magán könyvkiadásban megjelent regényt, novelláskötetet, verseskötetet, szakkönyvet, akkor a bolthálózatokkal le kell szerződnöd. (A kiadó ezt is elvégzi helyetted.)
 6. Marketing. A könyvkiadás állandó folyamata a marketingelés, még az írás során kezdd el, akkor is, ha hagyományos kiadónál jelenik meg a könyved!

Minden fenti ponthoz több cikket is tudok ajánlani, de csak a poszt végén fogom ezt megtenni, olvass tovább!

A könyvkiadás ütemezése

Onnantól fogva, hogy odaírtad a kézirat végére, hogy „kész”, minimum hat hónap, míg kézbe fogható könyved lesz, de akár egy év is lehet, kiadói megjelenés esetén pedig 2-3 év is. A könyvkiadás ütemezése témában ezt az átfogó cikket olvasd el.

A könyvkiadást időzítsd saját igényeid szerint: Margaritovits Adél esküvői illemkönyve természetesen az Esküvő kiállításra készült el!

A könyvkiadás költsége

Mennyibe kerül a könyvkiadás magánúton? Ha magad intézed a könyvkiadást, akkor szakemberekre lesz szükséged szerkesztésre, tördelésre, borítótervezésre, talán honlapkészítésre, marketingre is. Remek, ám ritka, ha van a családban, baráti körben tapasztalt szakember, mindenesetre ekkor nem lesz nagy a könyvkiadás költsége. Ha fizetsz a szolgáltatásért, akkor arra készülj, hogy a könyvártól és a megjelenési példányszámtól függően 100-600 könyv eladásával kerülsz nullszaldóba (azaz ekkor hozza vissza a könyv a befektetett pénzt).

Mi szerkesztéssel, tördeléssel, borítótervezéssel foglalkozunk saját munkatársakkal és partnerekkel.

Az általunk szerkesztett könyvekre a nagykereskedő partnerünkkel megállapodásunk van, hogy ezeket bejuttatja a Libri, líra, Bookline hálózatokba.

Igény esetén ajánlunk ügyfeleinknek:

 • nyomdát,
 • fotóst,
 • illusztrátort,
 • fordítót,
 • marketingest,
 • honlapfejlesztőt is .

Mennyibe kerül a könyvkiadás hagyományos kiadóval? Semennyibe. Ha a könyvedre egy kiadó rábólint, akkor ők a saját kockázatukra jelentetik meg. (Aki pénzt kér érte, az nem hagyományos könyvkiadással foglalkozik, hanem inkább könyvnyomtató-, és könyvforgalmazó cég.)

A könyvkiadás bevétele

Mennyi pénzed lesz a könyvkiadással? Szerintem az írás a világon a legjobb hobbi, és ha szeretnéd a soraidat a közönséggel is megosztani, és időt, energiát áldozol rá, hogy a lehető legjobbat add nekik, akkor még pénzügyi hasznod is származik belőle.

Akár magánkiadásban jelenik meg a könyved, akár hagyományos kiadónál, ha az a könyv kívül-belül jó, akkor lesznek olvasói, és ha társul hozzá marketing, népszerűsítés, valamint írsz további könyveket, abban az esetben számíthatsz rá, hogy jól jössz ki a végén anyagilag is.

Még több információt szeretnél a könyvkiadásról?

Egy ennyire rövid cikkben nagyon nehéz érdemi információt adni, azt javaslom, a könyvkiadásról szóló cikksorozatomat olvasd el. Ez 12 cikk összesen, és még ez is linkeket tartalmaz, ragadj meg tehát egy füzetet, és jegyzetelj!

A Könyvkiadás-könyvmarketing workshopot is ajánlom. Itt meg tudod nézni, mikor lesz a következő alkalom, és ha messze van, akkor az előző workshop videóanyagát tudod megvásárolni.

Gyere regényíró tanfolyamra! A KNW Novel Schoolon három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!
Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.
Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Nádasi Krisz blogját olvasod az írás örömeiről és technikáiról. Krisz - és csapata - szerkesztőként pontosan olyan írókat támogat az álmuk megvalósításában, mint te.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .