Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Mikor jelenjen meg a könyvem? – Azaz a könyvkiadás időzítése

Te is azok közé tartozol, aki azon gondolkodik, mikor kerüljön a könyve a boltokba? Időzíteni szeretnéd a könyvkiadást? Akár tervezed még a kéziratot, akár már készen vagy vele, ha számodra fontos kérdés, hogy lásd, mikor lesz ebből kézbe fogható könyv, olvasd el ezt a cikket!

Az ideális könyvkiadás időpontja: mikor fogy a legtöbb könyv?

A könyvkiadásban bizony érdemes figyelembe venni, hogy a vevők mikor keresnek könyveket, mikor vásárolnak. Ha ez számodra is fontos szempont, akkor a karácsonyi időszakot ajánlom. A könyvek jelentős része ugyanis karácsony előtt kél el a boltokban, azaz november végétől december 23-ig. A kiadók erre az időszakra időzítik a megjelenéseik legnagyobb részét. Ha karácsony előtt nincs kint a könyved a boltokban, az interneten, akkor biztos, hogy senki nem veszi meg ajándékba, ez nyilvánvaló.

A karácsonyi könyvkiadás marketingköltsége

Számolj viszont azzal, hogy éppen a sok vásárló miatt sok az új cím is, a könyved ebben az időszakban több száz más új címmel verseng a vásárló kegyéért. A könyvesboltban ez annyira nem lesz észrevehető, hiszen a boltokban mindig nagyjából ugyanannyi könyv van, felkészültek rá, hogy év végére érkezik be a sok új könyv, hisz mindenki ilyenkorra időzíti a könyvkiadást, de az interneten…

Gondolj bele, mennyi könyvreklám jön veled szembe a Facebookon, Instagramon! Ha követsz olvasással kapcsolatos profilokat, oldalakat, akkor látod, hogy mindig rengeteg a hirdetés, de karácsony környékén aztán mindenki hirdet. Elárulom, hogy pontosan emiatt rettenetesen megnő a hirdetések ára, tehát ha csak nem nagy, tőkeerős kiadónál jelenik meg a könyved, ne számíts arra, hogy ebben a bábeli helyzetben hallatni tudod a hangod. A karácsonyra megjelenő könyvedet inkább a blogod olvasóinak, a hírlevél-feliratkozóidnak tudod reklámozni közvetlenül a blogon, illetve a hírleveleidben.

Időzített könyvkiadás: a KNW kiadónál megjelent karácsonyi témájú könyvet egyértelműen karácsonyra kellett a boltokba vinni

A karácsonyi könyvkiadás: a megjelenés ütemezése

Fontos tényező a karácsonyi könyvkiadás kapcsán, hogy az országos könyvhálózatok legkésőbb november 15-én veszik át a karácsonyra szánt könyveket, illetve az adott naptári évben már nem fogadnak be köteteket, majd csak januárban.

Ez két dolgot jelent.

1) November 15-ig el kell készülnie a nyomtatott könyvnek. Természetesen jobb, ha úgy tervezed, hogy a nyomda egy héttel korábban elkészüljön. Tapasztaltam, hogy ha őszintén megmondod, hogy az adott nap a végső határidő, akkor bizony arra a végső határidőre készül el a könyv, te pedig rohangálhatsz a városban, mint mérgezett egér, hogy időben a küszöbre szállítsd a könyveket. (Ez persze csak magánúton való könyvkiadás esetén van így, ha a te könyved hagyományos könyvkiadónál jelenik meg, akkor természetesen a nyomtatást, szállítást ők intézik.)

2) November 15-én annyi könyvet kell átadnod, amennyi elfogyhat. A hálózatok raktára véges, emiatt korlátozzák a bekért példányszámot, de erősködhetsz, hogy igenis vegyenek át többet, illetve vigyél oda 100 kötettel többet, biztos, ami biztos. Borzasztó érzés ugyanis, amikor azt látod, hogy december 5. van, és a te könyved már sehol nem kapható – ekkor ugyanis már nem szállíthatsz le többet, nem veszik át a boltok, hiába fogyott el. (Ez is csak magánkiadás esetén fontos.)

Ha nem karácsonyi a könyvkiadás, akkor mikor jelenjek meg?

Két időpont van még, amire a kiadók könyvkiadással készülnek: a június elején megtartott budapesti Könyvhét, illetve a tavasszal rendezett Könyvfesztivál.

A Könyvfesztre 1-2 új címmel mindig készülnek a kiadók, a Könyvhétre kicsit nagyobb a könyvkiadás volumene (a kiadó nagyságától függ, de min. 3-6 kötet jellemző). Ezekre az időpontokra azért érdemes készülni, mert a sokat olvasók ismerik ezeket az eseményeket.

A Könyvfeszten és a Könyvhéten is bérelhet bárki standot, és ha már fizettél a standért, kérhetsz dedikálási sávot, interjút, kerekasztal-beszélgetést – de ne felejtsd el, hogy neked kell megszervezned, ha magánkiadásban jelent meg a könyved. Tehát akkor lesz interjúd, ha megkéred egy ismerősödet, hogy menjen veled és kérdezzen ő.

A 2018-as Könyvhéten ingyenes workshopot tartottam a szereplők kidolgozásáról az ifjúsági irodalomban

Ha hagyományos kiadónál jelent meg a könyved, nagyon fontos, hogy te figyelj rá, te tartsd észben, hogy a kiadó szervezzen veled legalább ez események egyikén beszélgetést, de minimum dedikálást! Amelyik szerző nincs kint a Könyvfeszten/Könyvhéten, az gyakorlatilag nem létezik. Egy órán át tart maga a műsor, és lehet, hogy nem jönnek el sokan (bár érdemes jelezni az ismerősöknek, barátoknak, hogy jöjjenek), de az óriási előnye ezeknek a programoknak, hogy bekerül a neved a programfüzetbe. Ha pedig ott a neved, akkor az eseményre kilátogatók elolvassák a nevedet, a könyved címét, és ha tetszik nekik, ránéznek, később is megvehetik.

Nyári olvasók megcélzása a könyvkiadással

A Könyvfeszt és a Könyvhét is azért van tavasszal/nyár elején, mert aki magának vásárol könyvet, az jellemzően az éves nyaralása előtt teszi ezt, így ha nem karácsonyra hozod ki a könyvedet, akkor érdemes nyár előtt megjelentetni. Tavasszal a hirdetési árak is kedvezőbbek, és ha jól sikerül a kampány, akkor karácsonyra már szép olvasótáborod lehet, ami segíti majd az év végi eladásokat is. Így ha nem kifejezetten téli-karácsonyi jellegű a könyved, akkor ajánlom, hogy tavaszra időzítsd a könyvkiadást!

Nyáron sokan olvasnak könyvet

Ne siess a könyvkiadással!

Akármikorra is időzíted a könyvkiadást, fontos, hogy ne rohanj. Inkább hagyd ki a november 15-ei határidőt és jelenjen meg a könyved februárban, minthogy összecsapott legyen a borító vagy ne legyen idő korrektúrára! Tervezd meg a kiadás lépéseit, idővonalát! Ehhez ebben a cikkben találsz sok segítséget, de kérhetsz tőlem személyes konzultációt, hogy a kézirat minőségének és kategóriájának figyelembe vételével beütemezzük a munkálatokat. Én a véleményezésben és szerkesztésben tudok neked közvetlenül segíteni, akár tördelésben is, és megbízható, korrekt partnereket ajánlok neked borítótervezésre, korrektúrára, a kézirat nyomdai előkészítésére, akik még kedvezményt is adnak az ügyfeleimnek.

Nagyon fontos tehát, hogy légy tisztában a határidőkkel, átfutásokkal, tudd, hogy mikor jelenjen meg a minőségi könyved!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Mikor jelenjen meg a könyvem? – Azaz a könyvkiadás időzítése”