Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Érdemes hangoskönyvben kiadni a könyved? – regény, szakkönyv

A hangoskönyv olvasásáról szóló cikkem alapján bizonyára felmerült benned a kérdés, érdemes-e ezt a formátumot a könyved kiadásában is használni. Mutatok neked néhány adatot, ezek alapján eldöntheted, belevágsz-e. Ha igen, akkor ennek a módjára is adok néhány tippet, és még többet olvashatsz róla a szakkönyvíróknak szánt új kiadványomban: Írj könyvet arról, amihez értesz!

A magyar hangoskönyvpiac

Magyarországon nagyságrendileg tízezer felhasználó vásárol hangoskönyvet, a hangoskönyvpiac pedig körülbelül a teljes könyvpiac 2-3%-át teszi ki. Kicsi szeletről beszélünk tehát, nagyjából akkoráról, mint az e-könyv esetében.

Azzal a kérdéssel már biztos foglalkoztál, kiadd-e a szakkönyvedet, regényedet e-könyvben. Ehhez viszonyítva két fontos tényezőt végy figyelembe.

  1. Nem kevés pénzbe kerül, ha egy szép hangú színésszel felolvastatod a könyvedet.
  2. Amíg az e-könyvekből viszonylag hamar készül kalózpéldány, addig a hangoskönyvekkel jelenleg nem ez a helyzet, illetve a kalózolvasók jobban kedvelik az e-könyvet, mint a hangoskönyvet.

A hangoskönyvkészítés költségét persze csökkentheti, ha van olyan ismerősöd, aki kellemesen olvas, és baráti áron, vagy akár ingyen megteszi neked. Esetleg te magad képes lehetsz erre, és időd is van rá. A szerző által felolvasott hangoskönyv plusz hitelességet és érdekességet ad a műnek.

Megéri a hangoskönyvkiadás?

A hangoskönyvnek nem feltétlenül az a célja, hogy profitot termeljen. Szakkönyv esetén a vállalkozásodnak szerez vevőt, regény esetén az énmárkádat erősíti.

Ki a te célközönséged? Az az elfoglalt üzletember, kisgyerekes háziasszony, akinek nincs ideje könyvet olvasni? És ő szívesen hallgat podcastot, hangoskönyvet? Akkor őt nem a nyomtatott vagy az e-könyvvel fogod elérni – a hangoskönyvvel viszont igen.

Különösen keresettek az önfejlesztő könyvek pl. párkapcsolat, önmeditáció témájában. A hangoskonyvek.hu oldalon egy magánkiadású könyv vezeti a szakkönyvek kategóriájában a letöltési listát, Lépés Mariannától a Citromfacsaró.

A regények közül a klasszikusoknak és a meséknek van a legnagyobb sikere: Szerb Antal, Szabó Magda, Rejtő Jenő és Nyulász Péter vezették 2022-ben a listát.

Azon kevesek, akik inkább hallgatják a könyveket, mint hogy olvasnák, hálásak lesznek érte, hogy ilyen formátumban elérik a kiadványokat, és elkötelezett olvasóiddá, követőiddé válnak!

Egyre nő azon olvasók száma, akik nem olvasnak nyomtatott könyvet

A hangoskönyv terjesztése

A hangoskönyvedet hangfájlként árulhatod a weboldaladon, illetve felajánlhatod terjesztésre a megfelelő platformokon, mint pl. a hangoskonyvek.hu vagy a voiz.hu. A bolti részesedés mértéke fix könyvár esetén jellemzően 30…50% százalék. Ha előfizetéses rendszerű a platform, akkor az előfizetők által meghallgatott percek mennyiségétől függően kapsz jutalékot.

Exkluzivitást ezek a terjesztők sem kérnek, akárcsak az e-könyves platformok. Tudnivalók:

  • Magánszemélyként és cégként is átadhatsz könyvet.
  • Igazolnod kell a szerzői és kiadói jogok tisztaságát.
  • A várt formátum mp3.
  • Méretkorlátot nem szabnak meg.
  • Kifejezetten előnyös a fejezetenként megbontott hanganyag.
  • Ajánlott a jó minőségű borítókép.
  • A hangoskönyvre külön ISBN szükséges (igényelj az OSZK-nál).

A hangoskönyv elkészítése

Elkészíttetheted a hangoskönyvedet a Voiznál is, akár hitelben, azaz a bevételeid nagyobb része illeti meg őket, mint téged, amíg meg nem térül a költség. Itt szinkronszínészek saját stúdióban mondják fel a szöveget. Ennek a díja összemérhető néhány száz nyomtatott könyv gyártási díjával, és tartalmazza a vágást és az utómunkálatokat. Egyes könyvek már két hét alatt visszahozzák a költséget. Utána a hangfájlt te magad is megkapod és árulhatod, terjesztheted!

A felolvasást te magad is megteheted bármilyen jó minőségű felvevővel, amely mp3 formátumú anyagot készít. A telefonod erre valószínűleg nem lesz elég jó. Figyelj oda a körülményekre, legyen csend és nyugalom, és használj mikrofont. Készíts először mintát, és küldd be a választott cégnek, hogy megfelel-e a minőség.

Belevágsz?

Legyen ez a fókuszod idén, érj el új olvasókat hangoskönyvvel!

Gyere regényíró tanfolyamra! Három nap alatt rengeteg írástechnikai és dramaturgiai ötletet, ihletet és motivációt kapsz, kattints ide!

Ha a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy kis gondolat “Érdemes hangoskönyvben kiadni a könyved? – regény, szakkönyv”