Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Így keress és válassz nyomdát!

Elkészültél a kéziratoddal, és a magánkiadás mellett döntöttél? Túl vagy a lektorin, a szerkesztésen és már a borítót is kiválasztottad? Remek! Nincs más hátra, mint megtalálni a megfelelő nyomdát. Ebben a cikkben adok néhány tippet, hogyan érdemes keresgélni.

Találd meg a megfelelő formátumot!

Mielőtt belekezdenél a nyomdakeresésbe, gondold végig, hogy mit is szeretnél. A legnagyszerűbb megoldás, ha bemész egyenesen egy könyvesboltba. Vegyél magadhoz jegyzetfüzetet és tollat, majd keresd meg azt a műfajt, amiben a te történeted játszódik. Ha például romantikus műfajban utazol, nézd meg, hogy milyen típusú kiadványokat találsz. Puha- vagy keményfedeles, ragasztott vagy fűzött? Nézd meg a papír típusát, a könyv méretét és vastagságát. Minél többféle könyvet átnézel, annál jobb képet kapsz róla, milyen kabátban szeretnéd viszontlátni a saját kéziratod.

Írd fel a nyomdák neveit!

Vedd elő a jegyzetfüzeted és a írj fel minden fontos dolgot, amit szeretnél megvalósítani a nyomdai munka során. Ha van olyan könyv, amelynél egy az egyben tetszik a nyomdai munka, akkor nincs más dolgod, mint kiírni az adott nyomda nevét. Készíthetsz fotókat is, ha konkrétan megtetszik valami.

A köteteket nézd meg otthon is, a könyvtárban is. Melyik az a könyv, amit sokat olvastak és még mindig jó állapotban van? Ez melyik nyomda munkája?

A neten keresgélnél inkább?

Ez is jó kiindulópont. Érdemes a közvetlen környezetedben keresni nyomdát: melyik van közel a lakásodhoz vagy munkahelyedhez? Soha ne kérj csupán egyetlen nyomdai árajánlatot! Lehet, hogy ismerős ajánlja a nyomdát, vagy akár ismerősödé a nyomda, de könnyen eőfordulhat, hogy sokkal drágábban dolgoznak, mint az átlag. (Erről a magánkiadás 10 veszélye című cikkemben is találsz még tippeket.)
Nézz ki legalább 5 nyomdát, de még inkább 10-et, ahonnan árajánlatot kérsz. Nézd meg alaposan a honlapjukat, mert lehet, hogy nem tudnak minden kérést teljesíteni, például nem minden nyomda készít keményfedeles könyvet.
Ha megjönnek a válaszok, érdemes meglátogatni a szimpatikus nyomdá(ka)t és ellenőrizni a minőséget. Sajnos, ha azt látod, hogy a borítóról könnyen feljöhet a fólia, vagy egy kis lapozgatás után világossá válik, a rossz minőségű ragasztás, akkor az a nyomda nem az igazi.
A nyomdai látogatás azért jó ötlet, mert meg tudod beszélni a szakemberrel, milyen papírminőséget ajánl a projektedhez. A papírok ugyanis vastagabbak és vékonyabbak, könnyűek és nehezek. Magával hurcolja majd az olvasó? Ír bele? Nem mindegy!

Hogyan kérj árajánlatot nyomdától?

Add meg az alábbi adatokat:

  • terjedelem (hány oldalas a tördelt kézirat),
  • belív papírjának típusa (pl. 80 grammos ofszetpapír),
  • vannak-e színes oldalak (hány),
  • kötés (ragasztott vagy fűzött, puha-, vagy keményfedeles),
  • borító (vastagság, színes vagy fekete-fehér, matt vagy fényes fóliával)
  • példányszám.

Kérhetsz a nyomdától árajánlatot több verzióra is. Például 200, 500 és 1000 példányra. Vastagabb vagy vékonyabb papírral. Dombornyomott borítóval… Ha jó ajánlatot kapsz egy jó minőségben nyomtató nyomdától, kérdezz rá a variánsokra, mit javasolnak még, mert ők a nyomtatáshoz értenek, könnyen lehet, hogy van javaslatuk a könyveddel kapcsolatosan!

Hibás könyvek

A nyomdahiba elvileg 0%, azaz olyan könyveket kell kapnod, melyeknek semmi bajuk nincs. Ha tehát problémásak a kötetek, kérj újranyomást!
Sok ügyfelem volt már ebben a cipőben, kesergett, hogy nem szép a könyv – aztán felvették a kapcsolatot a nyomdával, ők pedig elnézést kértek és újranyomták a példányokat.

Ennek ellenére én személyesen például megjártam. A Cypress nyomdával dolgoztam (MyBook kiadó néven is futnak), nagyon jó volt az együttműködés, jó volt az ár, szép lett a kész kötet – de egyszer csak egy vásárló jelezte, hogy a könyvből hiányzik 12 oldal. Találkoztunk is és megmutatta – valóban így volt.

Képzelheted, milyen, amikor ott állsz 1000 könyv felett, és előtted a feladat, hogy pörgesd át mindet, mennyi nyomdahibás…

Aztán csomagold vissza ötösével, hogy leadhasd a nagykernek.
A non plus ultra a történetben, hogy a nyomdai kapcsolattartó kedvesen szabadkozott: sok példánynál néha előfordul. Megkért, hogy adjam majd le a hibás példányokat és újranyomják.
Csakhogy a hölgy elment attól a cégtől, és az új kapcsolattartó ezt az ígérvényt nem tartotta érvényesnek. Egy ideig vitatkoztam velük, aztán elengedtem a dolgot, nem mérgezem a lelkem fölöslegesen ilyen emberekkel. Azóta is óva intem minden ügyfelemet a MyBooktól és a Cypresstől.

Akkor melyik nyomda jó?

Hogy jó nyomdára tippet mondjak, ott van például a ferihegyi Europrinting, akik csodás, síkra nyitható jegyzetfüzeteket készítettek nekem.
Ajánlom még a Belvárosi nyomdát is, ők a Hogyan írjunk könyvet 2. kiadását készítették prímán és jó áron, de a Korrekt nyomda gyakorlatilag ugyanilyen jó.
Ott van az Alföldi nyomda Debrecenben, ha nagyobb példányszámot szeretnél. Ők keményfedelesben verhetetlenek, nekik a legkönyvszagúbb a könyvük!
Kis példányszámra pedig keresd Szabó Katit Szegeden, aki nyomdai előkészítőként több nyomdától kér be neked ajánlatot és a legjobbat fogja kiajánlani, menedzseli neked a nyomtatást – vele készítettem interjút itt a blogon, nagyon ügyes és segtőkész!

Hogy egy cikkemről se maradj le, iratkozz fel a hírlevelemre!

Ha részletesebben érdekel a könyvkiadás:

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .