Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

KNW a Múzeumok Éjszakáján

2022-ben a Múzeumok Éjszakája sem történhetett meg nélkülünk: felkérést kaptunk a Belvárosi Templomtól, hogy a szószéken olvassunk fel híres beszédeket. 

Nádasi Krisz a Múzeumok Éjszakáján, a Belvárosi Templomban

Az egyik felolvasást kedves ügyfelem, Bondár-Andor Kata vállalta, az ő beszámolóját szeretném közzétenni az alábbiakban.

Bondár-Andor Kata a szószéken

Ez a szókapcsolat: csodálatos élmény – nem képes teljes egészében megmutatni azt az örömöt és megtiszteltetést, amit egy ilyen felkérés jelent. A lehetőség, hogy a Múzeumok éjszakája programsorozat keretében a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom szószékén olvashattam fel dr Hatala Péter 1867. június 30-án, a Szent László Társulat védőszentjének ünnepén elmondott beszédét, olyan megtiszteltetés, ami elveszi a szavaimat. (Kérem a barátaimat, hogy hagyják abba a kétkedő mosolygást, igen, ezzel a bővizű forrással is megtörtént.)

Az idei Múzeumok Éjszakája újragondoltatta velünk a hagyományokat. A Belvárosi Főplébánia-templomba belépve ennél is többet kaptam: kívül kerültem az időn. Megérinteni légiósok lábnyomát, a megőrzött és elénk tárt XII. századi falrészletet, látni Szent Gellért sarokcsontját, Szent László itt őrzött ereklyéit, és (ezt csak leírva is önkéntelen szeretet és hála jár át) Jézus keresztjének szálkáit, elenged a „most”-ból, megsejteti az örökkévalóság egy szegletét.

Fellépdelni az 1808-ban Ungradt Lipót budai asztalosmester által készített szószék lépcsőin, de nem is, már csak megcsodálni, kívülről látni a szószéket, abban a szépségében, amivé Jeney Zoltán farestaurátor hathónapnyi munkával visszahozta közénk, torkot szorító, szívet kitágító érzés.

A program megálmodója és életrehívója Aranyossy Mihály, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom turisztikai felelőse. Ő az a nagyszerű ember, aki rendelkezik a körülötte élő múlt és a jelen összekötésének és megmutatásának finom érzékével. Igazából nem emlékszem, sikerült-e kellően megköszönnöm neki és a segítőinek azt, ahogy és amiképp jelen voltak ezen az estén. Most bepótolnám.

Szívből köszönöm! Sokszor találkozom profizmussal – szerencsések az írók -, ám ritkán párosul ilyen alázattal és nyitott, szeretetteli hozzáállással. Pedig ők emeltek a nagyságukhoz engem. A kedvességük nélkül nehéz lett volna fellépdelnem a fent említett lépcsőkön.

Somogyi Balázs Mindszenty József szövegét olvasta fel a Múzeumok Éjszakáján.

Többen kérdeztétek, ezért most leírom, hogy ez a lehetőség Nádasi Krisz és a KNW révén talált rám. Vele, és Somogyi Balázs toastmasterrel, a nyilvános beszéd témakörének hazai egyik legnagyobb, de egészen biztosan az általam ismert legkiemelkedőbb alakjával állhattunk a szószékre. Hogy nekik mit jelenthetett ez a lehetőség, azt csak sejtem, mert láttam, hogy a próbán Mindszenty bíboros szavait megidézve icipicit megremegett Balázs kezében a tablet. 

KNW a Múzeumok Éjszakáján

Krisz csengő hangja már akkor is úgy szólt a templom káprázatos akusztikájában, hogy megértettem, miért volt olyan kedvelt dolog ékes kalitkákban énekesmadarakat tartani. Szerintem többen voltunk így, hogy legszívesebben hazahoztuk volna a hangját magunkkal azokra a napokra, amikor kell egy kis derű. Remélem, nem tiszteletlenség, de úgy érzem, maga Széchenyi is szívesen hallgatta volna szavainak ilyen bájos – ő bizonyára úgy fogalmazott volna, hogy bájjal és kellemmel teli – előadását.

Thaler Tamás fotóművész munkájának köszönhetően megoszthatjuk veletek az est pillanatait.

Bondár-Andor Kata mindent elmondott a Múzeumok Éjszakáján való szereplésünkről. Annyit tennék még hozzá, hogy Széchenyi szavait tolmácsolni erről a historikus szószékről hátborzongató élmény volt.

A legnagyobb magyar megállapításai ma is kegyetlenül igazak,ha tétováztam, hát íme, ez az oka.

„Az elszigetelésnek barátja sem nyelvben sem nemzeti állásban én éppen nem vagyok, sőt elhatározott ellene; mert tulajdonképi elszigetelés e világon nem létezik más, mint halál és koporsó.”

Köszönöm Szemereki Zoltánnak a remek válogatást!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .