Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Apokaliptikus képregény készült!

Tóth Szilárd: Z napló (rajzolta: Mojzer Dávid)

Z napló (írta: Tóth Szilárd, rajzolta: Mojzer Dávid)

A Z Napló egy Magyarországon játszódó poszt apokaliptikus történet. A cselekmény főszereplője, a huszonhárom éves Nagy Olivér élete gyökerestül megváltozik, amikor egyik pillanatról a másikra szembe találja magát az első fertőzött élőhalottal az egyik fővárosi metró aluljáróban. Az egyre növekvő káoszban Olivér eddigi élete legnehezebb döntéseit kell meghoznia, ahol nem csak a saját, hanem testvére Marci és barátja Luk élete forog kockán.

Adódott a lehetőség, hogy az MMR Comics-al közösen együttműködve képregényt készítünk az Olivér történet szálból. A képregény második része a Fővárosi Képregény Börzén jelent meg július 17-én, amit ezen az oldalon lehet megvásárolni.

Így készült…

Az alapötlet megszületésekor sokáig töprengtem a főszereplő karakter kilétén és jellemén. Nem tudtam, hogy hogyan mesélhetnék el egy több évtizedet átívelő sztorit, amiben élőhalottak jelennek meg, lerombolják az általunk ismert kényelmes életvitelünket és az emberiség szembesül az új helyzettel. Ám egy nap összeszedtem a bátorságomat és neki fogtam az íráshoz. Igaz, közelében nem volt a mostani változatnak, de akkor rájöttem, hogy a főszereplő egy teljesen átlagos srác lesz, aki elhatározza, hogy dokumentálni fogja az utókor számára ezt a közel sem emberbarát korszakot.

Először a saját magam szórakoztatására írtam, nem is igazán láttam a cselekmény egészét, végül azt éreztem, hogy a történet egyre csak nő és túl nő rajtam. Ezek voltak azok a pontok, hogy hiába képzelem el vagy találom ki a későbbi jeleneteket, képtelen vagyok folytatni.

A közös munka

Tóth Szilárd történetötlete már akkor tetszett, amikor a Novel School regényíró tanfolyamon beszélt róla. Amikor bejelentkezett konzultációra, a világépítésről beszélgettünk. Szilárd ugyanis Magyarországon, konkrétabban Kelenföldön képzelte el a fertőzöttökkel teli világvégét, és egy ennyire elképzelt alapokon nyugvó sztorihoz is fontos, hogy milyen kultúra, társadalom, struktúra veszi körül, hogy hogyan reagálna az állam és az intézmények egy ilyen katasztrófára.

Később magáról a sztoriról is beszéltünk, az egyes kötetek ívéről külön, meghatározva ezek dramaturgiáját, kedvező kezdési-, és befejezési pontját. Szilárd ezután lektorit is kért, a képregény történetének alapjául szolgáló kéziratra. A véleményt Dudás Petra adta, és leginkább arra hívtuk fel Szilárd figyelmét, hogy a nézőpontok rendben legyenek, például ha egy naplőrészletet írunk, akkor az törvényszerűen E/1 személyben íródik. A karakterek motivációjával és jellemfejlődésével kapcsolatban is adtunk tanácsokat.

A szerző így élte meg a közös munkát

Tóth Szilárd, a Z napló írója

2019 októberében találtam rá Facebookon a KNW Novel School kurzusra. Nem győzöm kifejezni, mennyire hálás vagyok, hogy részt vehettem azon a háromnapos hétvégén. Krisz szakmai tanácsainak köszönhetem, hogy a könyv nem „porosodik” a laptopom egyik elrejtett mappájában. Az ott elhangzottak alapján újra neki ugrottam a könyvnek. Ami érdekesség, hogy a kézirat első változata egy amerikai fiktív kisvárosban játszódott, akarva-akaratlanul is belecsempészve itthoni szokásokat, helyszíneket. A visszajelzések alapján állíthatom, hogy a történet előnyére vált, hogy Magyarországra helyeztem a cselekményt, és tulajdonképpen ennek köszönhetem, hogy a történetet folytatni tudtam.

Ha te is elküldenéd a kéziratodat véleményezésre, erről itt olvashatsz többet!

Kukkants bele!

Oldal a Z napló c. képregényből (írta: Tóth Szilárd, rajzolta: Mojzer Dávid)
Oldal a Z napló c. képregényből (írta: Tóth Szilárd, rajzolta: Mojzer Dávid)
Oldal a Z napló c. képregényből (írta: Tóth Szilárd, rajzolta: Mojzer Dávid)
Oldalpár a Z napló c. képregényből (írta: Tóth Szilárd, rajzolta: Mojzer Dávid)

Tetszett a részlet? Ha szívesen folytatnád az olvasást, ide kattintva tudod megrendelni a képregényt!

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .