Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével! – 2/12. rész

Kiadás előtt véleményezés

Az első lépés a kiadás felé az volt, hogy eldöntötted, hagyományos vagy magánkiadásban vizionálod a könyvedet. A tervezésről szóló cikkeket is elolvastad, és elképzelted, eltervezted, mikor jelenhet meg a könyv, azaz van egy terved az elkövetkező hónapokra, egy évre.

A tervezés után a könyvkiadás következő pontja a véleményeztetés.

A következő lépés: szükséged van pártatlan véleményre, milyen az elkészült kézirat. 

Megérett a kiadásra? 

Először az a kérdés, hogy a regény vagy szakkönyv szerkezetileg mennyire jó. Azért fontos, hogy mások is elolvassák, mielőtt kiadónak küldöd vagy magánkiadásba kezdesz, mert te magad mindent értesz benne, neked logikus az egész. Az egy dolog, hogy kell majd egy szerkesztő, aki kisimítgatja a gyűrött mondatokat, de ha maga a könyv nem az igazi, akkor ennek nincs még itt az ideje. Az a kérdés, a kéziratod mennyi változtatást igényel, mielőtt egyáltalán szerkeszteni lehet?

Ebben segíthetnek a barátaid, az író vagy olvasó ismerőseid, és persze irodalmi lektor (mint én vagyok). A könyvkiadás felé vezető úton a következő lépésed ez:

Kérj véleményt a kéziratodról!

Az első kérdésed szerintem az, miért kell egyáltalán lektorálni (illetve később szerkeszteni) egy kéziratot. Erről Könyv Guru oldalán találsz egy összefoglalást.

Akkor is szükséged van külső véleményre, ha hagyományos kiadót keresel meg a kézirattal. Azok az ügyfeleim, akik kiadót céloznak meg, általában nem kérnek szerkesztést, vagy csak részben. Ők csupán lektorként kérnek fel a kéziratuk elolvasására. Hogy neked milyen szakemberre van szükséged a kézirat szövegének alakítására, hogy mit csinál a lektor, a szerkesztő, a korrektor, a műszaki szerkesztő, arra ebben a cikkben találsz választ!

Mindenképpen javaslom, hogy ne csak profit kérj fel a véleményezésre, hanem barátokat, ismerősöket is. Lehetőleg olyan is legyen köztük, aki csak olvasni szeret, meg olyan is, aki maga is ír. 

Érdemes a családtagokat is megkérdezni, de ez nem mindig célszerű. Keveseknek olyan a családja, hogy meg lehet őket kérni erre. Ha nem szeretnéd, ha tudnák, hogy írsz, vagy tisztában vagy vele, hogy nem értenék, nem fogadnák el a hobbidat, akkor inkább ne kérj tőlük véleményt. Ha tudod, hogy csak dicsérnének, szintén nincs értelme nekik odaadni a kéziratot. 

Ha személyes ismerőseid között nem akad olyan, aki szerinted kritikai véleményt fogalmazna meg a kéziratodról, akkor a neten, írói csoportokban is kereshetsz ilyen személyt. Ők persze így ismeretlenek lesznek, ami felvet bizalmi kérdéseket. Ennél egy fokkal jobb megoldás, ha egy írói csoporttalálkozón vagy írótanfolyamon megismert embereket kérdezel meg, vállalnák-e neked a próbaolvasást.

És hogy hogyan néz ki egy próbaolvasás avagy bétázás? Erről Darvas Petrát és Gáspár Virginiát kérdeztem ebben az interjúban.

Darvas Petra írt egy kérdőívet is, amit odaadott a próbaolvasóinak, ezt itt találod.

A könyvkiadás jön. Amíg a véleményezők válaszára vársz…

Amíg a kéziratod a véleményezőknél van

Nézzük meg azt is, mit tehetsz abban a kb. egy hónapban, amíg várod, hogy a vélemények összegyűljenek.

1.Kérj időpontot szerkesztésre!

Ha magánkiadásban tervezed a könyv megjelenését, a véleménykéréssel együtt már a szerkesztésre is kérj időpontot. Ez az a fázis, amikor majd a szerkesztő hozzá is nyúl a mondataidhoz, alakítja őket, javítja a szöveglogikát, mondattant, szóismétlést. Ez nem kis munka, mi a KNW-nél kb. egy hónap alatt szerkesztünk meg egy kéziratot. A mi munkamódszerünk az, hogy ketten is szerkesztünk egy kéziratot, először az egyik szerkesztőm dolgozik vele, utána pedig én. Így kiadói minőséget nyújtunk, ráadásul kicsivel a piaci középár alatt.

2.Tervezd meg a további lépéseket!

Az alapján, amit a lektor, szerkesztő a várható időpontokkal kapcsolatban visszajelez, módosítsd a tervedet, ha szükséges.

3.Pihenj!

Ha visszakapod a véleményeket a lektortól, próbaolvasóktól, intenzív hónapnak nézel majd elébe. A következő havi cikkem arról szól majd, hogyan javítsd a kéziratodat a vélemények alapján. Addig ne foglalkozz a szöveggel! Ha valami esetleg mégs eszedbe jut, mitől lehetne jobb az anyag, most csak írd fel egy füzetbe, és tedd félre. A kézirathoz ne nyúlj hozzá! Helyette olvass, sétálj sokat a természetben, nézz meg egy kiállítást, menj el úszni!

Ha tőlem, illetve a KNW-csapattól szeretnél lektori véleményt, majd később szerkesztést is kérni, írj nekem bátran itt. Érdemes minél hamarabb bejelentkezni, mert hosszú a várólistánk – de sürgősségi szolgáltatásunk is van, ha sietned kell.

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről! Ha tanfolyam érdekel, kattints ide, ha pedig a kéziratodra szeretnél véleményt vagy szerkesztést kérni, ezen az oldalon találsz több infót.

Az ‘Add ki a könyved 2022-ben a KNW blog segítségével!’ sorozat további részei:

1. rész: Tervezés – hogyan lesz a kéziratomból kiadott könyv? 

3. rész: A kézirat javítása

4. rész: Kiadókeresés

5. rész: A könyvcím és a szinopszis

6. rész: A kézirat formátuma és leadása

7. rész: A jó borító

8. rész: A könyved legeleje és a legvége

9. rész: Kiadás előtt ellenőrizd

10. rész: 5 marketingtipp a könyved kiadása előtt

11. rész:  Nyomdakeresés, könyvnyomtatás

12. rész: A könyv terjesztése

Leave this field blank

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .