Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: kutatás és helyszín

Eljött február első péntekje, és ahogy ígértem, íme a következő cikk, amely közelebb visz a regényed megírásához. Az első rész a tervezésről és vázlatkészítésről szólt, a következő fontos lépésnek azt tartom, hogy a kutatásról és különösen a helyszínről is beszéljek.

Kezdjük a kutatással!

Az egyik leggyakoribb írói félelem, hogy nem tudjuk, van-e létjogosultsága, piaca a könyvötletünknek, lesznek-e olvasóink. Ha benned elsődlegesen ez a félelem munkálkodik, ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad, inkább tegyél ellene! És mit? Nézz utána, lesz-e olvasód! Végezz piackutatást! Itt megtalálod a pontos ötleteimet.

Ha nagyjából biztos vagy a témádban, kezdd a kutatásra való felkészülést ezzel a cikkel! Itt mondom el, mit értek kutatáson, mikor érdemes utána nézned dolgoknak. Ebben a cikkben elmondom az alapokat.

Lehet szükséged pluszinformációra a cselekmény, a helyszínek, a szereplők kapcsán is. Olvasd el ezt a cikket, amiben azt szedtem össze, ezen tényezőket tekintve mennyire legyen különleges a regényed! Különösen felhívom rá a figyelmed, hogy ha a főhősöd például autista, ha mentális betegségben szenved vagy fogyatékkal él, akkor erről is mélyreható ismerettel kell rendelkezned. Erről itt írtam bővebben.

A kutatás nem műfajfüggetlen

Bármilyen műfajban is gondolkozol, nagyon fontos, hogy tudd, milyen világban képzeled el a történeted. Ha például történelmi regényt írsz, akkor elengedhetetlen, hogy utánanézz az adott időszaknak.

De ugyanez igaz a fantasyra is, főleg a klasszikus (epic) fantasyra. Nehéz feladat egyszerre egyedinek és hitelesnek is lenned. Ebben a cikkemben ahhoz szeretnék neked segítséget adni, hogyan tedd a középkorira hajazó világodat egyedivé. Ebben a cikkben pedig a világépítéssel kapcsolatban találsz tanácsokat!

Kutatni nem csak könyvtárban lehet

Válasszuk ki a helyszínt!

Amikor nem teremtett világról írunk könyvet, akkor elengedhetetlen, hogy ismerjük azt a földrészt, országot, várost, ahol a sztorink játszódik. Tudod, ilyenkor az is fontos, hogy milyen az időjárás, milyenen a természeti adottságok, esetleg fontosak lehetnek az évszakok, a kulturális szokások, nyelvjárás, stb. Ez különösen fontos akkor, ha nem egy általad jól ismert helyszínre viszed a történeted. Tehát egyértelműen azt javaslom, hogy végezz a helyszínről kutatást! Itt elmondom hogyan.

Mit gondolsz, van annak jelentősége, hogy egy adott történet pontosan hol (melyik országban, milyen jellegű városban) és mikor játszódik? Óriási előnyt adsz magadnak, ha pontosan tudod, miért ősszel játszódik a történeted, és miért Brüsszelben; ha olyan sztorit írsz, ami nem játszódhatna máshol és máskor, mert az már egy másik történet lenne, más szereplőkkel, más jellemekkel, más végkimenetellel. Erről itt mesélek bővebben.

Talán most már kezded érezni annak a súlyát, mennyire fontos, hogy a helyszíneddel kapcsolatosan leírtak is hitelesek legyenek. Ebben a bejegyzésemben kifejtem, hogy miért pártolom jobban a magyar helyszíneket, mint mondjuk az USA-ban játszódó történeteket.

Teremtett világ, vagy valós helyszín? Kutatni mindkét esetben érdemes!

Ha kigondoltad, hol fog játszódni a történeted, akkor is tedd fel magadban a kérdést: elég jó a helyszín a könyvedben? Talán hallottad már tőlem, hogy azt javaslom, a regényedet magyar helyszínen írd meg. Azért javaslom ezt, mert hogyha olyan helyszínen játszódik a történeted, amit ismersz, akkor ez a tudás öntudatlanul is belecsorog majd a könyvedbe. Ebben a blogcikkben többek közt az ismert helyszín előnyeit is bemutatom neked.

Ha segítséget szeretnél a regényed folytatásához, akkor ne habozz! Keress meg bátran akár ezzel a témával kapcsolatban és konzultáljunk róla, személyesen, vagy Skype-on. Iratkozz fel a hírlevelemre, hogy ne maradj le egyetlen cikkemről se!

Remélem, hasznosnak találtad ezt az összegzést!. A következő bejegyzés  március 5-én, pénteken érkezik, a regény kezdését, és az első fejezet témakörét öleli fel. 

Írásra fel! 

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .