Krisz Nadasi writes – Az írás a szenvedélyem. És az, hogy Te is legyél író!

Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/10. rész: Klisék a regényben

A regényed végéhez közeledvén ideje átgondolni, hogy az eddig megalkotott kéziratodban vajon mennyire használsz kliséket? Nem feltétlen csak egy jelenet lehet klisé, hanem akár egy szereplő vagy egy csavar megoldása is. Érdemes odafigyelni a klisék elkerülésére, mert az olvasók egyből kiszúrják ezeket. Én pedig biztos vagyok benne, hogy van elég képzelőerőd ezek elkerülésére. Elég sokat írtam ebben a témában, szóval ideje ezeket egyben is elolvasni.

A kezdés

Az emberi elme kifejezetten kreatív. Ha megdolgoztatjuk. Amúgy mindenre az első megoldás az lesz, ami a legkézenfekvőbb. Így van ez az írással is: ha az eszünkbe jut egy helyzet, egy konfliktus vagy annak megoldása, akkor az valószínűleg klisés lesz. Miért lesz klisés az első könyvem? című blogposztomban ezt részletesen ki is fejtem.

Gyakran mondjátok, hogy nem olvastok olyan sokat, hogy meg tudjátok állapítani, ha egy történetkezdés vagy csavar, helyzet klisé, túlhasznált, és így unalmas. Erre persze csípőből válaszolom, hogy tessék sokat olvasni – szerintem évi 50 kötetet mindenkinek el kellene olvasnia, de vannak olyan írók, akik évi 1000-2000 könyvet olvasnak ki – de azért összeszedtem nektek 10 olyan, cselekménnyel kapcsolatos klisét, amivel semmiképp se kezdjetek könyvet!

Mindig azt mondom, hogy minden történet egyedi lesz, mert más stílusban, kicsit más karakterekkel írja meg az egyik író azt, amit a másik már megalkotott. Ezzel együtt vannak témák, melyek kifejezetten lerágott csontnak számítanak, és nem javaslom, hogy ezeket vedd alapul, ha regényt írsz. Íme tehát kilenc klisé, amire ne építsd a történetedet!

Szereplők

Bizony, a szereplőid is lehetnek klisések. Megvan az az érzés amikor már a tizenkettedik olyan romantikus könyvet olvasod, ahol a férfi elképesztően jóképű, gazdag és egy bunkó? A lány pedig egy szerény kis titkárnő, akiben nincs semmi különleges? Na ugye! Ebben a két cikkben összegyűjtöttem neked számos olyan karaktert, akiket már ezren megírtak előtted. Tehát neked már nem kell.

Karaktertípusok kliséi

21 klisés karakter – kit ne írj a könyvedbe

Igazán szeretsz írni? Van egy családtagod, barátod, aki egyfolytában történeteket talál ki? Ha igen, akkor az Írói jegyzeteket épp annyira fogod szeretni, mint én. Ugyanis nagyon szerettem volna egy olyan jegyzetfüzetet, amibe mindent beleírhatok a történetemről. Amiben szerepel a főhős és a többi szereplő jellemrajza, amiben megtervezhetem a háttérvilágot, meg azt, hogy mi történjen és mikor. Ha te is szeretnéd egy kötetben látni azt a sok apróságot a könyvedről, ami eszedbe jutott, akkor az Írói jegyzetek a te jegyzetfüzeted! Innen tudod megrendelni.

Váratlan fordulat

A legizgalmasabb dolgok mindig akkor történnek egy regényben, amikor az író előrukkol egy hatalmas csavarral. Összeírtam jó pár olyan fordulatot és eszközt, amitől azonban az olvasók a falra másznak, mert már annyira elcsépeltek. Íme 13 csavar, amit ne írj meg a történetedben.

A lezárás

Miután megmutattam a kezdés, a karakterek és a fordulatok kliséit, egyértelmű, hogy a befejezés sem maradhat el. Bizony itt is van mire figyelned, mint például erre a 10 klisés befejezésre, ahogy ne zárd a könyvedet.

És még 80 dolog…

Mindnyájan olvasunk könyveket és mindig vagyunk vele úgy, hogy azt gondoljuk: na, ezt ne! Olvasós fórumokban, csoportokban barangolva összeszedtem a legjellemzőbb apróságokat, amit az olvasók tipikusan nem szeretnek a könyvekben. Nem csak kezdő íróknak hasznos lista!

50 dolog, amit az olvasók utálnak a könyvekben.

30 dolog, amit az olvasók utálnak a romantikus könyvekben.

Az “Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével!” sorozat eddig megjelent részei:

Január: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/1. rész: Tervezés
Február: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/2. rész: Kutatás és helyszín
Március: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/3. rész: A kezdés, első fejezet
Április: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/4. rész: Szereplők
Május: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/5. rész: Nézőpont
Június: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/6. rész: Párbeszéd
Július: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/7. rész: Dramaturgia és információadagolás
Augusztus: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/8. rész: Motiváció és időgazdálkodás
Szeptember: Írj regényt 2021-ben a KNW blog segítségével! – 12/9. rész: Hitelesség

Ha még nem iratkoztál fel a hírlevelemre, kattints ide, hogy megkaphasd a legfrissebb híreket, értesülj az új blogcikkekről!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .